Ziarul electronic al arădenilor

Arădeanul Helmuth Duckadam, cetăţean de onoare al Bucureștiului

Fostul portar al echipelor UTA Arad și Steaua București, Helmuth Duckadam, supranumit „eroul de la Sevilla”, după ce în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986 a apărat toate cele patru lovituri de departajare consecutive, intrând, astfel, în Cartea Recordurilor, va primi titlul de cetăţean de onoare al Capitalei.

„Se conferă titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti domnului Helmuth Duckadam în semn de recunoaştere pentru promovarea şi susţinerea sportului românesc. (…) Este supranumit Eroul de la Sevilla, după ce în finala Cupei Campionilor Europeni cu FC Barcelona a apărat toate cele patru lovituri de departajare consecutive, executate de Alesanco, Pedrazza, Alonso şi Marcos, având o contribuţie enormă la câştigarea trofeului de către Steaua Bucureşti, care a câştigat meciul cu 2-0”, se arată în proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Helmuth Duckadam a făcut primii paşi în fotbal în comuna natală, la echipa Semlacana, în 1974, debutând apoi ca portar la Constructorul Arad, în Divizia C, trei ani mai târziu.

În 1982 ajunge la Steaua Bucureşti, unde se impune treptat ca titular.

În acelaşi sezon în care reuşeşte performanţa de pe stadionul „Sanchez Pizjuan“ din Sevilla, cariera de fotbalist a lui Duckadam este întreruptă din cauza unui anevrism care a impus o intervenţie chirurgicală la  braţul drept, astfel că trebuie să iasă din fotbalul de performanţă la doar 27 de ani.

În 2008, fostul portar a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul Meritul Sportiv, pentru rolul avut în câştigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua Bucureşti, în 1986.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.