Ziarul electronic al arădenilor

Arădean salvat printr-un procedeu realizat în premieră la Spitalul Clinic Județean de Urgență

Viața unui arădean cu accident vascular cerebral a fost salvată prin metoda de tromboliză intravenoasă, procedeu realizat pentru prima dată la nivelul Secției Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, de către dr. Cătălin Hreniuc.

„În urmă cu două săptămâni am realizat pentru prima dată, procedeul de tromboliză împreună cu colegii de la Unitatea Primiri Urgențe și cu cei de la Radiologie, cărora țin să le mulțumesc pentru implicarea de care au dat dovadă și îi mulțumesc, în special dr. Monica Puticiu, pentru insistențele ei de a realiza acest procedeu. Tromboliza a fost efectuată la un pacient de 63 de ani care s-a prezentat la UPU cu tulburări de vorbire, deficit motor și cu pareză.

După șase ore, pacientul a fost internat pe Secția Neurologie cu deficitul motor complet remis și cu stare clinică bună. Pacientul a fost externat după cinci zile, fără nicio simptomatologie neurologică și cu stare clinică bună. Această metodă de terapie a pacienților cu accident vascular cerebral se efectuează de mai mult timp în marile centre medicale din țară și doresc ca la Arad să devină un procedeu de rutină pentru toți pacienții care îndeplinesc criteriile de includere în acest tip de tratament”, a explicat dr. Cătălin Hreniuc, medic neurolog.

Procedeul de tromboliză se realizează la Arad printr-un program național de sănătate, și orice pacient cu accident vascular cerebral poate beneficia de acest tip de tratament cu condiția să îndeplinească câteva criterii specifice.

„În cazul unui accident vascular cerebral timpul înseamnă viață. De aceea, atunci când sunt prezente simptome precum asimetria facială, vorbire incoerentă, pareză…. pacientul trebuie să ajungă de urgență la spital – în maximum 3 ore și jumătate de la debut. Șansele ca tratamentul să fie eficient sunt cu atât mai mari cu cât pacientul ajunge mai repede la spital”, a explicar dr. Monica Puticiu medic șef Unitatea Primiri Urgențe din cadrul SCJU Arad.

„Apreciez astfel de iniţiative şi îl felicit pe dr. Cătălin Hreniuc. Îmi doresc un act medical performant şi trebuie să sprijinim concomitent resursa umană, în special medicii, dar şi dotările în aparatură şi în confortul pacienţilor. Actuala conducere a CJA a generat proiecte de peste 50 de milioane de euro din fonduri europene, fonduri guvernamentale şi fonduri proprii în sistemul medical arădean. Vom avea o secţie de oncologie, un nou spital de psihiatrie, un corp de clădire nou care va include secţiile de obstretică-ginecologie, neonatologie, chirurgie infantilă şi pediatrie, modernizarea secţiei de cardiologie. Sunt proiecte mari, importante, dar la care se adaugă permanenta susţinere a activităţii medicale, inclusiv aderarea la acest proiect naţional, de tratare prin tromboliză”, a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

„Acest procedeu este la început pentru Secția Clinică Neurologie dar ne dorim să devină obișnuință atunci când este vorba despre salvarea de vieți. Vreau să felicit echipa care a realizat procedeul de tromboliză și să o asigur, pe această cale de toată susținerea de care are nevoie”, a declarat ec. Carmen Lucuța, managerul SCJU Arad.

„Pentru a conștientiza populația județului despre eficiența procesului de tromboliză ne propunem ca împreună cu Colegiul Medicilor Arad să derulăm o serie de campanii de promovare în rândul medicilor de familie, care să transmită mai departe pacienților ce trebuie făcut în cazul în care apar simptomele unui accident vascular cerebral. Pentru a putea salva viața pacientului cu AVC prin procedeul de tromboliză,  acesta trebuie să ajungă la noi în cel mai scurt timp de la apariția primului simptom”, a declarat dr. Mircea Onel, director medical SCJU Arad.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.