Ziarul electronic al arădenilor

Aproximativ 38.000 de angajaţi din județul Arad sunt în şomaj tehnic

Aproximativ 38.000 de angajaţi din judeţul Arad sunt în şomaj tehnic la finalul lunii mai, pentru aceştia fiind plătite deja indemnizaţiile aferente lunii aprilie, un total de 64,6 milioane de lei, a declarat, marţi, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad, Marinel Henteş.

El a precizat că, până marţi, au depus dosare pentru şomaj tehnic 2.774 de agenţi economici, pentru un total de 37.949 de angajaţi.

„Estimările noastre pentru luna mai erau că în jur de 30.000 de persoane se vor afla în şomaj tehnic, dar, din păcate, cifra a fost cu mult depăşită. În cazul şomajului clasic, s-a dublat numărul celor indemnizaţi. Dacă anul trecut aveam în medie 700 de şomeri aflaţi în plată, acum avem 1.871, dar vor fi şi mai mulţi imediat după încetarea subvenţiilor acordate de stat pentru şomajul tehnic. La aceste cifre mai adăugăm 639 de părinţi beneficiari ai indemnizaţiei de îngrijire a copilului în perioada în care nu se merge la şcoală din cauza pandemiei“, a declarat Marinel Henteş.

În aprilie, în judeţ au fost înregistrate aproximativ 16.000 de persoane în şomaj tehnic, care au fost plătite pentru perioada din luna martie de după instituirea stării de urgenţă.

Reprezentanţii AJOFM Arad au mai informat că, în timp ce numărul şomerilor a crescut, în judeţ există de cinci ori mai puţine locuri de muncă vacante decât erau disponibile anul trecut.

În cursul anului 2019, au existat în permanenţă între 2.500 şi 3.000 de locuri de muncă vacante, însă, în prezent, la AJOFM Arad sunt înregistrate doar 572 de posturi libere, la 142 de firme.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.