Ziarul electronic al arădenilor

Aproape 200 de persoane, prinse muncind „la negru“

muncaAproximativ 200 de persoane care practicau munca fără forme legale au fost depistate, în luna ianuarie, de inspectorii de muncă, în urma unor controale făcute la firme din județul Arad.

Potrivit datelor prezentate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Arad, inspectorii au depistat, în prima lună a acestui an, 4 angajatori care practicau munca fără forme legale, unde au fost identificate 192 de persoane, dintre care 98 femei.

„Cei 4 angajatori au primit la muncă mai mult de 5 persoane care desfăşurau activitate fără forme legale de angajare. Fapta lor constituie infracţiune, încălcând astfel dispoziţiile art. 264 alin. 4 din L. 53/2003, respectiv «constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă»”, se menționează într-un comunicat de presă remis de ITM Arad

Conform sursei citate, persoanele care prestează muncă fără încheierea unui contract individual de muncă că pot fi sancţionate de inspectorii de muncă cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei.

Reprezentanții ITM Arad au mai informat că, în luna ianuarie, la Inspectorat au fost înregistrate 40 de petiţii, dintre care 20 au fost înregistrate pentru neacordarea drepturilor salariale, două pentru neîntocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, trei pentru neîntocmirea actelor de încetare a raportului de muncă, două pentru neplata obligaţiilor către bugetul asigurărilor sociale de stat, patru pentru neplata orelor suplimentare şi 9 diverse.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.