Ziarul electronic al arădenilor

Apelul lui Seculici: „Nu amplasați Monumentul Marii Uniri în Piața Catedralei!“

Arhitectul Gheorghe Seculici a adresat o scrisoare deschisă Consiliului Local Municipal Arad prin care cere ca Monumentul Marii Uniri să nu fie amplasat în Piața Catedralei.

În scrisoare, Seculici face un apel către primarul Aradului, Gheorghe Falcă, și consilierii locali, să aibă în vedere varianta amplasării monumentului în proximitatea Consiliului Județean Arad, într-o Piață a Drapelului care ar urma să fie creată și amenajată special în acest scop.

„Am aflat cu consternare din presa locală că amplasamentul pentru Monumentul Marii Uniri a fost schimbat din nou și se intenționează promovarea unui proiect de hotărâre al Consiliului Local Municipal pentru ridicarea sa în Piața Catedralei.

În calitate de arhitect am participat la proiectarea Catedralei Ortodoxe de la Podgoria și a noului sediu al Consiliului Județean, alături de alte zeci de lucrări monumentale din municipiu și județ; ca persoană implicată profund în viața comunității arădene mi-am asumat în ultimii 27 de ani contribuția la decizii importante pentru viitorul Aradului.

Cu experiența mea profesională și personală apelez la primarul municipiului Arad și la consilierii locali municipali să nu amplaseze Monumentul Marii Uniri în Piața Catedralei. Le solicit, cu toată responsabilitatea, să aibă în vedere varianta amplasării sale în proximitatea Consiliului Județean Arad, într-o Piață a Drapelului care ar urma să fie creată și amenajată special în acest scop, așa cum am susținut la întâlnirile Comisiei Locale de Amplasare a Monumentului Marii Uniri la Arad. Tot aici ar urma să fie amplasat și Drapelul României, care astăzi nu are un spațiu dedicat în municipiul Arad, și se va realiza astfel un centru civic alternativ Pieței Revoluției.

Monumentul Marii Uniri realizat într-un stil modern nu cadrează cu ansamblul arhitectural clasic al Pieței Catedralei și nici cu proiectele deja enunțate de amenajare a zonei respective. El a fost realizat fără consultarea specialiștilor arădeni, a opiniei publice locale, iar această opacitate nu trebuie repetată la amplasarea sa! Să ținem cont de faptul că va modifica pentru totdeauna arhitectura urbană arădeană, ambianța citadină, iar o decizie pripită și insuficient fundamentată se va repercuta asupra aspectului orașului nostru într-o manieră nedorită!

Reiterez solicitarea mea adresată primarului municipiului Arad și consilierilor locali municipali: locul Monumentului Marii Uniri este lângă ansamblul modern al Consiliului Județean, nu în Piața Catedralei!

Votați cu gândul la viitorul Aradului, la modul armonios, corect și la bunul gust cu care ne dorim să modelăm acest oraș pentru generațiile următoare!“, se arată în scrisoarea semnată de arhitectul Gheorghe Seculici, fost vicepremier și președinte PDL Arad.

Două proiecte care vizează Piața Catedralei au fost incluse pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Municipal, care va fi joi.

Unul dintre proiectele de hotărâre prevede amplasarea Monumentului Marii Uniri în Piața Catedralei.

Celălalt proiect, depus de consilierii PSD-ALDE prevede menținerea actualei destinații, de piață agroalimentară, a Pieței Catedralei.

CITITI SI: Soarta Pieței Catedralei, decisă de consilierii municipali

comentarii

3 Comments

 • Alex

  Piata Agroalimentara si gherete in fata unei catedrale nu gasesti niciunde in Europa ce trebuie sa fi asa luminat ca sa iti dai seama ???

  • aradean batrin

   Draga domnule Alex,nu stiu in care Europa ai umblat dumneata dar trebuie sa stii ca,de cind au luat fiinta pietele ,ele au fost amplasate in jurul sau chiar in fata bisericilor din orasele Europei de vest.Asa si Aradul – care,cindva,tinea,spiritual,de lumea civilizata,a dezvoltat aceasta idee.Si nu stiu cum,dar asa a rezistat chiar si pe vremea comunismului,atunci cind nu se mai prea vorbea nici de biserica,nici de piata agroalimentara.Ar fi bine sa mai cititi,domnule Alex,daca cumva nu ati apucat sa prindeti acele vremuri.
   Cu cele mai bune sentimente.

 • silviu ratiu

  Felicitari domnului Seculici!Am avut bucuria sa recunosc in textul trimis edililor pe cel pe care l-am cunoscut cu multi ani in urma si pe care l-am admirat pentru indrazneala,creativitate si spirit luminat.Ma bucur sa constat ca trecerea prin diverse functii birocratice nu a stins flacara tineretii.Macar de ar putea sensibiliza si pe cei carora le adreseaza acest mesaj vibrant si de un bun simt coplesitor.Aradenii ar trebui sa sustina,la nevoie,pozitia domnului Seculici,chiar iesind in strada pentru a apara integritatea urbanistica a acelui loc despre care toata lumea stie ca este Piata Catedralei.Adica locul unde se pot regasi,impreuna,si fosta Catedrala dar si piata agroalimentara.E o cu totul alta chestiune ca in privinta pietei ar mai fi multe de facut pentru a i se reda deminitatea.In primul rind,de alungat misitii,samsarii.Apoi,de lucrat un pic la aspectul estetic si la functionalitate.Inca o data,felicitari domnulu Seculici!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.