Ziarul electronic al arădenilor

Apel de Anul Nou

silviu ratiuÎn mesajul său de Anul nou, adresat de președintele unui stat european semenilor săi de pretutindeni – din Europa și din restul lumii – ne-a sugerat ca, pentru 2016, să ne orientăm viața, aspirațiile, planurile, după o „busolă” inedită: busola Iubirii de aproapele.

Și, ca să fie cât mai convingător, a citat aproape în întregime pasajul din Scriptură unde ea este definită, în chip magistral, de Sfântul Apostol Pavel: Întâia Epistolă către Corinteni, capitolul 13 – unul din cele mai frumoase poeme scrise vreodată pe față Pământului.

Iată-l, reluat din tălmăcirea pe care marele cărturar creștin care a fost Valeriu Anania a dat în ediția Sfintei Scripturi, de a cărei apariție s-a îngrijit în ultimii săi ani de viață:

”Iubirea rabdă’ndelung; iubirea se dăruie,ea nu invidiază;ea nu se trufește, nu se îngîmfă; ea nu se poartă cu necuviință, nu-și caută pe ale sale, nu se întărâtă, nu ține’n seamă răul, nu se bucură de nedreptate, ci de adevăr se bucură; pe toate le suferă, pe toate le crede, pe toate le nădăjduiește, le rabdă; iubirea niciodată nu se trece (…) Și acum rămân:credința, nădejdea și iubirea, acestea trei; dar cea mai mare din ele este iubirea”. (1 Corinteni 13:4-8 și 13).

Ce ne-am putea rosti mai frumos, ca îndemn, pentru anul pe care numai ce l-am început?!

Și care, sunt sigur, nu va fi nici ușor, nici simplu.

Dar care va face parte din șirul zilelor pe care Dumnezeu ni le îngăduie în călătoria pe care o facem, fiecare, sub Soare.

O aventură extraordinară pentru care, la naștere, primim tot ceea ce ne trebuie. Dorință dar și cunoștință de a ne bucura de fiecare pas, de fiecare escală și nou început, de fiecare răsărit! De fiecare rod pe care, cu Iubire, îl poate aduce oricare dintre noi!

Ne lipsește ceva atunci când ni se pare că dăm ceva nu merge, că iar ajungem în câte-o fundătură sau atunci când ne poticnim? Pentru că, nu-i așa, în esență, de la naștere, rămânem aceeași: creații magnifice ale unui Olar care ne-a modelat – și continuă să o facă, zi de zi, cu răbdare și dăruire – „după chipul și asemănarea Sa”!

Ei da, se pare că ne lipsește.

Ne lipsește Iubirea pe care, culmea, o avem sădită în noi și n-ar trebui decât să-i lăsăm aripile să se desfășoare, să ne slobozească și să ne poarte către lumină.

Și-atunci, de ce nu ne-am putea decide, acum, cât Anul nou e plăpând, să facem ce ne îndeamnă Domnul și să ne lăsăm călăuziți de această „busolă” inedită?!

De ce, semeni ai mei, nu am porni la drum și nu n-am lăsa ca Iubirea să ne fie, deopotrivă, țel, dar și putere călăuzitoare?!

Și nu doar pentru 2016!

Silviu Rațiu

1 Ianuarie, 2016, seara

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.