Ziarul electronic al arădenilor

Apel către donatori. Criză de sânge în Arad

Centrul de Transfuzie Sanguină din Arad se confruntă cu o criză de sânge și face un apel către persoanele care doresc să doneze să se prezinte la Centru, pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de transfuzii.

Conform conducerii Centrului, în ultimele zile s-au înregistrat mai multe cazuri medicale grave, care au avut nevoie de transfuzii sanguine, motiv pentru care s-a diminuat stocul de sânge din grupele A2, AB4 și B3.

„Au fost câteva urgențe medicale și a trebuit să trimitem mult sânge. Din această cauză, în acest moment, stocurile Centrului sunt diminuate la grupele A2 – Rh pozitiv, AB4 – Rh pozitiv și B3 – Rh negativ. Am făcut un apel colegilor noștri de la Drobeta Turnu Severin, care ne vor ajuta, în caz de urgență, ca să nu rămânem descoperiți, având în vedere faptul urmează un sfârșit de săptămână prelungit cu o zi liberă, când Centrul va fi închis pentru donări, asigurându-se doar sânge de pe stoc în caz de urgență“, a declarat, pentru actualitati-arad.ro, Voichița Cibian, asitentă-șefă în cadrul Centrului de Transfuzii Sanguine Arad.

Persoanele care doresc să doneze sânge se pot prezenta, de luni până vineri, între orele 8.00-13.00, la Centrul de Transfuzii Sanguine Arad, str. Andrényi Károly, nr. 4, Arad (tel. 0357/432.914), lângă Servicul Județean de Ambulanță.

Donarea de sânge este un act medical care constă în donarea voluntară, neremunerată a unui volum de sânge de 450 ml, în cadrul centrelor abilitate de donare și transfuzie sanguină de pe întreg teritoriul României.

Conform legislației, se oferă pentru fiecare act de donare un număr de 7 bonuri de masă, care reprezintă recompensă pentru achiziționarea alimentației necesare pentru refacerea rezervei normovolemice sanguine și decontarea transportului la centrul de donare sanguină a donatorului din altă localitate ori decontarea a 50% din abonamentele de transport în comun pentru o lună, cât și o zi liberă plătită în cazul salariaților, iar pentru elevi și studenți o zi de scutire de la unitatea de învățământ.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.