Ziarul electronic al arădenilor

ANIF Arad va livra apă în Ungaria

apaAdministraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) Arad va asigura Ungariei, în acest sezon cald, aproximativ trei milioane de metri cubi de apă pentru irigaţii agricole, provenind din râul Mureş şi transportată printr-un canal.

Contractul încheiat în primăvară între ANIF şi Domeniile Hergheliei Mezohegyes Ungaria prevede transferul unei cantităţi minime de 1,5 milioane de metri cubi de apă, însă, având în vedere nevoile fermierilor din țara vecină, se estimează că vor fi livrați aproximativ trei milioane de metri cubi.

Potrivit contractului, apa va fi plătită de partea ungară la un preţ de 28,6 euro pentru mia de metri cubi transport, preț care a crescut ușor în fiecare an, în 2009 fiind de 25,96 euro. Prețul include doar transportul, iar la acesta se adaugă o sumă plătită către Apele Române.

Apa este pompată din municipiul Arad, prin canalul Mureşel, pe o distanţă de 36 de kilometri.

„Am semnat un contract pentru o cantitate mai mică pentru a ne asigura că putem să o livrăm, pentru că nu știm care va fi debitul Mureșului în timpul verii. În aprilie și am mai livrat 620.000 de metri cubi, însă cantitățile vor crește de acum, când precipitațiile vor scădea și va fi nevoie de irigarea terenurilor”, a declarat, joi, pentru Mediafax, Mircea Purcaru, directorul ANIF Arad.

Apa transportată în Ungaria este folosită în sectorul agricol, pentru irigarea a 6.000 de hectare de terenuri din apropierea graniței cu România. Autoritățile ungare au creat în ultimii ani un sistem de canale dalate sau protejate cu folie, pentru a reduce pierderile de apă de pe traseu.

„Apa din Mureș ajunge oricum în Ungaria, însă zona în care livrăm noi e departe de râu, cea mai scurtă distanță fiind de la Arad pentru a se pompa”, a adăugat Purcaru.

Banii câștigați anual din livrările de apă din Mureș către țara vecină sunt folosiți pentru întreținerea instalațiilor de pompare și a canalului din România, dar reprezentanții ANIF spun că rămâne un mic profit.

Cea mai mare cantitate a fost livrată în 2007, fiind vorba de peste 5,6 milioane de metri cubi de apă, în timp ce media anuală este de trei milioane de metri cubi.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.