Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE 2: ANI a cerut Parchetului să îl cerceteze pe Falcă. Ce zice primarul

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut Parchetului instanţei supreme să îl cerceteze pe primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, pentru conflict de interese, întrucât în perioada 2008-2012 a aprobat 31 de certificate de urbanism, patru autorizaţii de construire, două avize de oportunitate, două autorizaţii de desfiinţare şi o expunere de motive pentru 27 de beneficiari ale căror proiecte au fost realizate de firma deţinută de Falcă şi soţia sa.

Într-un comunicat de presă remis de ANI se arată că s-a constatat existența indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese de către Gheorghe Falcă.

„În exercitarea atribuțiilor de serviciu, Gheorghe Falcă a semnat și aprobat 31 certificate de urbanism, patru autorizații de construire, două avize de oportunitate, două autorizații de desființare și o expunere de motive pentru 27 de beneficiari ale căror proiecte au fost realizate de aceeași societate comercială – Pro Arhitectura Arad S.R.L., societate în cadrul căreia persoana evaluată și soția sa dețin calitatea de asociați. De asemenea, soția persoanei evaluate deține și funcția de administrator la societatea comercială Pro Arhitectura Arad S.R.L“, se arată în comunicatul ANI.

Conform sursei citate, cele 40 de acte materiale au fost semnate și aprobate de Gheorghe Falcă, în calitate de primar al municipiului Arad, în perioada mandatelor 2008 – 2012, respectiv 2012 – 2016.

„În perioada evaluată, S.C. Pro Arhitectura Arad S.R.L a distribuit dividende în cuantum de 403.000 Lei. Astfel, procedura de semnare și aprobare a documentelor sus-menționate a generat, în mod indirect, un folos material atât pentru Falcă Gheorghe, cât și pentru soția acestuia“, se mai arată în comunicat.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea efectuării de cercetări cu privire la posibila săvârșire de către Gheorghe Falcă a infracțiunii de conflict de interese prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Falcă a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare.

UPDATE

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a declarat, referitor la sesizarea ANI în legătură cu existenţa unui conflict de interese penal în care s-ar fi aflat, că a mai fost cercetat de aceeaşi Agenţie şi în anii 2015, respectiv 2016, şi a primit răspunsuri favorabile.

„Eu am mai fost cercetat de către ANI şi am primit răspunsuri favorabile, de aceea nu ştiu de această analiză. Firma este dinainte de a fi eu primar şi este aceeaşi firmă. Şi în 2005 am fost cercetat şi în 2006 şi toate lucrurile au fost corecte. Sunt contracte private, nu sunt contracte ale Primăriei. Şi dumneavoastră dacă cereţi un Plan Urbanistic Zonal îl aprobă Consiliul Local, nu Primăria. Dețin documentația necesară care îmi atestă nevinovăția”, a declarat Gheorghe Falcă.

UPDATE 2

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a afirmat că în cazul primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, pentru care ANI a sesizat Parchetul General, se va respecta criteriul integrităţii prevăzut de statutul partidului.

„Eu nu cred că trebuie să-i cer ceva public domnului Falcă. Criteriul integrităţii în PNL se respectă, statutul este, de asemenea, foarte limpede şi o să vă comunicăm decizia publică în această situaţie. (…) Trebuie să vedem exact situaţia juridică şi dacă se încadrează pe statut şi pe criteriile de integritate. Dar şi în cazul domnului Falcă, şi în cazul altor colegi am plecat de la prezumţia de nevinovăţie cu respectarea criteriilor de integritate ale PNL şi cu încrederea că adevărul va ieşi la iveală, că Justiţia va funcţiona corect şi că adevărul va fi cel care va domina“, a declarat Raluca Turcan.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.