Ziarul electronic al arădenilor

Andrei Ando: „Cătălin Lazurcă nu suportă diversitatea în gândire“

IMG_2186Andrei Ando spune că nu are motive să demisioneze de la conducerea Asociației „Arad – Capitală Culturală Europeană 2021“, reacția acestuia venind după ce președintele Comisiei de Cultură din Consiliul Local, Cătălin Lazurcă, i-a cerut să demisioneze, acuzându-l că „este unul atunci când scrie editoriale, şi altul atunci când conduce Asociaţia“.

Andrei Ando a transmis, duminică, un drept la replică, în care susține că scopul său a fost și este să își aducă contribuția la „accelerarea dezvoltării orașului“, indiferent de poziția în care s-ar afla.

„Am intrat în acest demers, Capitală Europeană a Culturii, să adunăm arădenii în jurul unui ambițios proiect de dezvoltare al orașului, să dăm un semnal de unitate, de maturitate, să dezvoltăm un spațiu urban plăcut, instituții mai atente la nevoile oamenilor, să promovăm cultura ca o șansă pe care Aradul o are pentru recuperarea decalajelor față de Europa. Scopul meu a fost și este să îmi aduc contribuția la accelerarea dezvoltării orașului, indiferent de poziția în care m-aș afla, nu să mă războiesc cu personaje care nu se pot abține să nu transfere adversitățile lor personale interesate asupra proiectului Capitală Europeană a Culturii“, a spus Andrei Ando, directorul executive al Asociației „Arad – Capitală Culturală Europeană 2021“.

Acesta a mai afirmat că „suntem într-o competiție în care scandalul, gustat de mass-media și de sceptici, poate fi extrem de dăunător Aradului“.

„De aceea nu mi-aș dori să intru într-o polemică de anduranță cu dl. Cătălin Lazurcă, polemică ale cărei efecte se pot repercuta asupra proiectului Arad, Capitală Europeană a Culturii. Cu atât mai mult cu cât față de un alt domn Lazurcă, Marius, ambasadorul României în Republica Moldova, am tot respectul și admirația. Sper ca modelul său de inteligență și decență să poată fi o inspirație nu numai pentru mine, ci și pentru alți arădeni, evident și pentru dl. Cătălin Lazurcă. Regret că din cauza rigorilor diplomației, domnul ambasador Marius Lazurcă nu a putut accepta anul trecut propunerea de a fi figura reprezentativă a Asociației Arad, Capitală Europeană a Culturii 2021. Domnia sa este o garanție a seriozității și am fi avut cu toții multe de învățat de la el. Inclusiv dl. Cătălin Lazurcă“, a mai spus Ando.

Director executiv al Asociației „Arad – Capitală Culturală Europeană 2021“ consider că nu este un motiv de demisie faptul că „omul politic Cătălin Lazurcă nu suportă diversitatea în gândire“.

„Mai degrabă ar putea fi faptul că trăim într-un oraș în care președintele comisiei de Cultură al Consiliului Local Municipal are, la 25 de ani de la Revoluție, apucături de cenzor din perioada în care opinia era considerată un delict. Îl informez pe domnul Lazurcă de faptul că în calitate de jurnalist, de cadru universitar, de om implicat în viața cetății, pledez împotriva cenzurii și a abuzului de putere, fie că îi place domniei sale, fie că nu. Voi continua să mă exprim în calitate de jurnalist indiferent de frământările  sale personale. Este curios cum, după ce la inițiativa sa s-au cheltuit câteva zeci de mii de euro pentru o conferință despre libertate la Arad, dl. Cătălin Lazurcă tot nu este în clar cu faptul că libertatea nu înseamnă aroganță suverană și nici să îi cântăm toți în strună, nu carecumva să îi lezăm sensibilitatea“, a afirmat Andrei Ando.

Ando îl acuză pe Cătălin Lazurcă de faptul că „nu își poate stăpâni impulsurile“.

„Nu este surprinzător pentru mulți dintre cei cu care a interacționat în calitatea de președinte al comisiei de Cultură, că dl. Lazurcă nu își poate stăpâni impulsurile. Am asistat și la episoade cu alte «victim» ale izbucnirilor sale. Eu cred, și domnului Lazurcă îi transmit cu toată politețea, că superioritatea se demonstrează înainte de toate prin modestie și reținere, nu prin răcnete și dispreț“, a spus Andrei Ando, care a mai adăugat că are încredere că instituțiile de evaluare, respectiv partidele politice din Arad, că „vor avea echilibrul necesar să poată face abstracție de atitudinile domnului Lazurcă și nu vor evalua proiectul Capitală Europeană a Culturii prin partizanatul președintelui comisiei de Cultură a CLM și al aroganței sale“.

„Cred că pentru dl. Cătălin Lazurcă ar fi utilă o analiză personală, pornind de la constatarea că într-un oraș în care el conduce de trei ani o comisie de cultură, lumea râde când aude de proiecte culturale ambițioase și, ironică, întreabă: «care cultură»? Iar primul cuvânt asociat de o mare parte a opiniei publice cu noțiunea de cultură este «afacere». O situație pentru a cărei corectare lucrează acum mai multe instituții, inclusiv Asociația «Arad, Capitală Europeană a Culturii 2021» – și am încredere că vom reuși“, a încheiat Andrei Ando.

Zilele trecute, consilierul local Cătălin Lazurcă, preşedinte al Comisiei de Cultură a Consiliului Local Municipal Arad, i-a cerut lui Andrei Ando să își dea demisia de la conducerea Asociației „Arad Capitală Culturală Europeană 2021“, acuzându-l că „este unul atunci când scrie editoriale, şi altul atunci când conduce Asociaţia“.

Cătălin Lazurcă a transmis, vineri, un comunicat de presă în care susține că „domnul Ando este director al Asociaţiei pentru că e ziarist, nu pentru vreo spectaculoasă performanţă personală în domeniul (managementului) cultural“.

CITITI SI: Lazurcă cere demisia lui Ando de la șefia Asociației „Arad 2021“

comentarii

3 Comments

 • infolog

  Daca ar fi sa aleg intre LAzurca si Ando ( chiar ca nici unul dintre ei nu-mi e indeosebi simpatic,de departe as alege seriozitatea si echilibrul lui Lazurca.El,macar,are un discurs constant – ca ne place sau nu.Cit despre celalalt,ar fi de ajuns sa ne aducem aminte cit scandal a facut – pro domo – cind cu refuzul Clujului de a cumpara tramvaiele fabricate de …patronul vajnicului editorialist.
  Asa ca,eu as vota pe Lazurca si pe cererea lui.Pentru binele Aradului,oportunisti ca Ando ar trebui lasati …acasa.

 • Vali

  In loc sa ștergeți postările nefavorabile impostorului cultural si denigratorului de romani in cârdășie cu Patapievici, Lazurca Catalin, mai bine ati fi cântărit de 10 ori daca sa-i publicați aberațiile. Acest impostor cultural ar fi bine sa dispară din peisajul aradean pentru ca instituțiile de cultura aradene au nevoie de sprijin concret material din partea Primăriei nu de acțiuni pseudo culturale la birt si piscina cu tot felul de specimene antiromânești rămase fara venituri. Filarmonica fara scaune unde se canta jazz si gospel arată ca dupa bombardament teatrul la fel, muzeul la fel. Biblioteca la fel nu găsești nimic acolo daca cauți. Reflectați, altfel Aradul va ajunge un oras unde cultura nu inseama nimic!

 • @infolog

  Pentru binele Aradului au fost cumpărate tramvaie de la Arad. Dacă Ando a făcut propagandă pentru tramvaiele arădene, bine a făcut. Dar Lazurcă de când are discurs echilibrat, că se manifestă ca o domnișoară necurtată, și în consiliul local și în multe alte împrejurări. Ando, față de Lazurcă, are realizări. Și bun simț.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.