Ziarul electronic al arădenilor

Anchete la Spitalul Județean Arad, după ce UPU a fost inundată

IMG_2973Poliția, Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul de Stat în Construcții fac verificări la Unitatea de Primire-Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, unde activitatea se desfășoară cu dificultate după ce unitatea a fost inundată din cauza ploilor abundente, în urmă cu aproape o săptămână.

Unitatea de Primire-Urgenţe a fost inaugurată de câteva luni, după investiţii în extindere şi modernizare care au depăşit 3.000.000 de lei, dar cu toate acestea apa s-a infiltrat prin tavan în timpul unei furtuni.

Conducerea Consiliului Judeţean Arad, care a finanţat lucrările, a anunţat că obligă firma să refacă totul pe propria cheltuială.

Conform conducerii Spitalului Județean, activitatea la UPU se desfășoară în condiţii „foarte grele“, pentru personalul medical, dar și pentru pacienţi.

„Din cauza faptului că instalaţia de climatizare nu face faţă căldurii din spaţiile în care ne-am restrâns, activitatea se desfăşoară la o temperatură ridicată, în jur de 30°. În plus, pentru că muncitorii lucrează la îmbunătăţirea sistemului de climatizare, la temperatură se adaugă şi zgomotul provocate de reparaţii. Astfel, s-a creat un disconfort total!”, a declarat Mirandolina Prişcă, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

În urma inundării unor încăperi de la UPU, activitatea medicală a fost relocată în spaţii sigure.

Conducerea Spitalului a anunțat că firmei care a executat lucrările i s-a solicitat să intervină – lucrarea fiind încă în garanţie – iar o echipă de muncitori a efectuat lucrările necesare remedierii situaţiei urmând ca activitatea să revină la normal.

„Dar, în momentul în care s-a efectuat o probă de inundare a terasei (locul de unde a pornit inundaţia), s-au produs din nou scurgeri consistente de apă. În prezent, se lucrează la refacerea izolaţiei întregii terase, cât şi la realizarea unui sistem suplimentar de evacuare a apelor pluviale, pentru cazuri extreme (ploi torenţiale şi alte fenomene meteo atipice)“, au informat reprezentanții Spitalului.

Pe durata efectuării lucrărilor, urgenţele pentru adulţi funcţionează în spaţiul vechii UPU, iar activitatea medicală pediatrică de urgenţă funcţionează în ambulatoriul de chirurgie infantilă, cu excepţia urgenţelor majore pediatrice, care vor rămâne în camera de resuscitare şi a cazurilor infecţioase care vor rămâne în izolator.

De asemenea, triajul va fi efectuat în zona de acces adulţi.

Gheorghe Stoian, administratorul public al Judeţului Arad, a efectuat un control la UPU, pentru a vedea stadiul şi, mai ales, calitatea lucrărilor.

„Principala prioritate este funcţionarea UPU în condiţii optime, dar, concomitent, analizăm şi cauzele care au dus la această situaţie. În prezent, efectuează verificări şi alte instituţii cu privire la situaţia de la Unitatea de Primiri-Urgenţe: Poliţia, Direcţia de Sănătate Publică şi Inspectoratul de Stat în Construcţii. În funcţie de rezultatele verificărilor, Consiliul Judeţean va lua măsurile ce se cuvin”, a declarat Gheorghe Stoian.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.