Ziarul electronic al arădenilor

Anchetă după furtul uraniului din depozitul de la Vladimirescu

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a notificat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena după ce a fost informată referitor la faptul că trei instalaţii radiologice ce conţineau uraniu slab radioactiv au dispărut dintr-un depozit din comuna arădeană Vladimirescu.

„În data de 1 iulie, ora 18.00, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a fost notificată cu privire la dispariţia dintr-un laborator de control nedistructiv al societăţii comerciale SC Amarad, din județul Arad, a trei instalaţii radiologice şi colimatorii aferente acestora, ce conţineau uraniu sărăcit (slab radioactiv). În urma sesizării, un inspector CNCAN s-a deplasat la faţa locului, în data de 2 iulie, pentrua efectua un control care să constate starea instalaţiilor nucleare şi a condiţiilor de depozitare, în conformitate cu autorizaţia de deţinere VI 103/2016 dată pentru SC Amarad SA, emisă de CNCAN”, se arată într-un comunicat de presă remis de CNCAN.

Comisia a sesizat lipsa a două instalaţii de gammadefectoscopie de tip GDP-U5 şi a unei instalaţii de tip Gammamat TSI 3/1 şi colimatorii aferente instalaţiilor radiologice având o cantitate totală de uraniu sărăcit de 35.068 grame, deţinute de societate conform autorizaţiei de deţinere, fără drept de utilizare, cu valabilitate până la 22 mai 2018.

Potrivit normelor internaţionale, CNCAN a notificat dispariţia celor două containere la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena (AIEA).

Reprezentanţii CNCAN spun că, în urma controalelor făcute împreună cu Institutul de Cercetpri Nucleare (ICN) de la Piteşti, au constatat că acele containere din uraniu sărăcit sunt construite pentru protecţia biologică la radiaţii ionizante şi „ca urmare, containerele de material slab radioactiv nu prezintă pericol radiologic”.

O anchetă se află în desfăşurare la organele abilitate, menţionează comunicatul CNCAN, fără a preciza care sunt acele instituţii.

„CNCAN consideră că proprietarul instalţiilor radiologice, respectiv SC Amarad SA, precum şi firmele identificate a fi implicate în tranzitul şi depozitarea acestora au încălcat prevederile Legii nr. 111/1996 privind  desfăşurarea în siguranţă a activităţilor nucleare, motiv pentru care CNCAN a sesizat organelle abilitate să ancheteze persoanele implicate şi să se pronunţe privind vinovăţia acestora”, mai arată comunicatul CNCAN.

Comisia precizează că este exclusă poluarea râului Mureş cu radionuclizii proveniţi de la instalaţiile radiologice de control nedistrictiv, la fel şi suspiciunea unui eventual trafic ilicit cu material fisionabil, deoarece instalaţiile de gammagrafiere nu conţin material fisionabile.

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) este autoritatea naţională în domeniul reglementării, autorizării şi al controlului activităţilor nucleare din România. Instituţia este totodată responsabilă cu autorizarea instalaţiilor radiologice din cadrul spitalelor de la nivelul ţării. Preşedintele CNCAN consideră însă că spitalele au o probleme de formare a personalului specializat în sectorul de radiologie“, potrivit sursei citate.

Reacţia CNCAN vine după ce, duminică, reprezentanţii Prefecturii au anunţat că mai multe recipiente cu materiale slab-radioactive au fost furate dintr-un depozit din judeţul Arad. În urma cercetărilor efectuate, doi bărbaţi au fost reţinuţi, după ce ar fi vrut să vândă vasele la fier vechi.

CITITI SI: Recipiente cu uraniu, furate de la o firmă din Vladimirescu

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.