Ziarul electronic al arădenilor

Amenzi în valoare de 80.000 de lei pentru săpături neautorizate pe domeniul public din Arad

În 10 luni, Serviciul Disciplina în Construcții din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Arad a aplicat 59 de amenzi, în valoare de 80.000 de lei, ca urmare a constatării efectuării unor săpături neautorizate, pe domeniul public al municipiului Arad.

Situațiile respective sunt prevăzute drept contravenții de articolul 100 al HCLM 136/2020, în cuprinsul căruia se regăsesc toate formele prin care persoanele fizice și juridice ce realizează racorduri la rețele de utilități pot prejudicia interesul comunității de a beneficia de căi de transport auto și pedestru întreținute precum și de spații verzi, piste de biciclete și parcări funcționale.

Cea mai recentă situație a survenit în 24 noiembrie, când un echipaj al serviciului menționat a sesizat pe Calea Timișorii efectuarea unei lucrări de racordare la rețeaua de gaz ce a afectat inclusiv carosabilul fără aviz de săpătură eliberat de Primăria Arad. Firma în cauză a fost amendată cu 2.500 de lei și s-a dispus aducerea terenului la starea inițială.

În situația în care cetățenii sesizează inițierea unor astfel de lucrări neautorizate, sunt rugați să apeleze numărul dispeceratului poliției locale: 0257.939 (apel gratuit). Intervenția autorităților locale, prin agenții contatatori de la disciplina în construcții, este necesară deoarece săpăturile efectuate cu încălcarea procedurii prevăzute în HCLM 136/2020 riscă să prezinte următoarele deficiențe:

Afectarea altor rețele de utilități din zonă, ca urmare a absenței planului de situație;

Utilizarea unor materiale inferioare ori interzise pentru umplutură și alte lucrări aferente racordului;

Afectarea unor construcții private ori publice din proximitate (în absența memoriului tehnic sau expertizei tehnice prevăzute în hotărârea de consiliu local);

Un aspect final al zonei inferior din punct de vedere estetic celui dinaintea săpăturilor (procedura prevede un dosar cu fotografii anterioare racordării);

Deversarea ilegală a deșeurilor (HCLM amintită prevede consemnarea locației de depozitare);

Depășirea perioadei pentru care comisia de săpături a primăriei a aprobat efectuarea lucrărilor pe domeniul public.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de DGPL Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.