Ziarul electronic al arădenilor

Ambulatoriul, fără mobilier și echipamente

IMG_1906Ambulatoriul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad, inaugurat în noiembrie după modernizări de șase milioane de lei, funcționează parțial, dar fără mobilier și echipamente medicale, pentru că banii europeni destinați achiziției au fost pierduți, proiectul nefiind finalizat la termen.

Medici din cadrul SCJU Arad atrag atenția că nu-și pot desfășura activitatea în Ambulatoriu, cabinetele lor fiind goale, fără mobilier și echipamente, care trebuiau achiziționate până la 31 decembrie 2015 în cadrul unui proiect european.

Ambulatoriul a beneficiat de lucrări de modernizare în valoare de aproximativ șase milioane de lei, care au fost inaugurate în 26 noiembrie 2015.

În cadrul aceluiași proiect, urmau să mai fie achiziționate echipamentele medicale și mobilierul, ale căror costuri au fost estimate la aproape șase milioane de euro, din care cinci milioane reprezentau fonduri europene nerambursabile.

Conform contractului de finanțare europeană, această achiziție trebuia să aibă loc până la 31 decembrie 2015, însă procedurile de licitație nu au fost finalizate, astfel că fondurile au fost pierdute.

Președintele interimar al Consiliului Județean Arad, Adrian Țolea a declarat pentru Mediafax că procedurile au fost întârziate din cauza anulării primei licitații, organizate în primăvara anului trecut.

Potrivit lui Țolea, licitația a fost anulată pentru că au existat suspiciuni legate de una dintre firmele participante, cea care ar fi dat mita în cazul de corupție în care este judecat Nicolae Ioțcu, președintele suspendat al CJ Arad. ”

Comisia a anulat licitația pentru a nu exista probleme ulterioare. Dacă nu existau aceste suspiciuni de corupție, proiectul era finalizat la timp și nu eram puși în situația de a pierde peste 20 de milioane de lei”, a spus Țolea.

El a adăugat că nu există fonduri disponibile în bugetul județean pentru a se achiziționa mobilierul și echipamentele, singura soluție fiind ca proiectul să fie depus pentru o nouă finanțare europeană.

Acest lucru se va întâmpla la primăvară, iar dacă proiectul va fi aprobat și toate licitațiile se vor încheia fără contestații, cel mai devreme peste un an ambulatoriul va fi dotat și funcțional.

Între timp, doar câteva cabinete din ambulatoriu sunt funcționale, dar fără mobilier și echipamente.

”Am ajuns să ne păstrăm lucrurile în cutii, pe jos. E greu să ne primim pacienții în aceste condiții”, a declarat un medic.

Contractul pentru finanțarea modernizării ambulatoriului fusese semnat între Consiliul Județean (CJ) Arad și Agenția de Dezvoltare Regională Vest în iulie 2014, la vremea respectivă anunțându-se că este cel mai mare proiect din domeniul medical din regiunea de vest.

Din investiția totală, echipamentele medicale urmau să coste aproximativ șase milioane de euro, fiind cea mai mare investiție de acest fel din istoria unității medicale. Cinci milioane de euro reprezentau fondurile europene nerambursabile care au fost pierdute.

SCJU Arad are 1.400 de paturi, în 52 de secţii şi 22 de clădiri, în ţară fiind spitalul cu cele mai multe imobile şi cea mai mare răspândire, pe o rază de peste 85 de kilometri. În fiecare an, unitatea are aproximativ 50.000 de pacienţi internaţi, 80.000 de persoane consultate în Ambulatoriu şi peste 60.000 de persoane care sunt îngrijite la Unitatea de Primire Urgenţe.

Ambulatoriul SCJU Arad a fost dat în folosinţă la începutul anilor ’80, iar de atunci și până la începerea acestui proiect au fost făcute doar reparaţii minore şi igienizări.

sursa: Mediafax

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.