Ziarul electronic al arădenilor

Alpinistul Zsolt Torok, teafăr şi în siguranţă

torokAlpiniştii români, printre care și arădeanul Zsolt Torok, aflaţi în Munţii Himalaya în timpul cutremurului care a produs o uriaşă avalanşă, sunt teferi şi în siguranţă, informează Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă.

Într-un comunicat al Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă (FRAE), remis luni, se arată că Justin Ionescu şi Zsolt Torok urmează să fie evacuaţi din Tabăra 1, aflată la circa 6.000 m altitudine, acolo unde cei doi se află în prezent.

„Justin Ionescu şi Zsolt Torok, cei doi alpinişti români care aveau ca obiectiv ascensiunea Muntelui Everest (8.848 m), pe ruta nepaleză, în acest sezon, sunt teferi şi urmează să fie evacuaţi din Tabăra 1, aflată la circa 6.000 m altitudine, acolo unde cei doi se află în prezent. Alex Găvan, care se aclimatiza pentru ascensiunea Mt. Lhotse (8.516 m), un munte învecinat, se află de asemenea în siguranţă. Teofil Vlad, aflat de cealaltă parte a Muntelui Everest (pe Nord, în Tibet), este de asemenea în siguranţă, la 5.200 m altitudine (tabăra de bază tibetană). Zona nordică a fost mai puţin afectată de cutremur“, se menționează în comunicatul de presă.

Marius Gane, vicepreşedinte al Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă (FRAE), a declarat că nu ştie dacă alpiniştii Justin Ionescu şi Zsolt Torok vor coborî de pe munte după reamenjarea traseului afectat de avalanaşă sau vor alege evacuarea cu elicopterul.

„Căderea de gheaţă Khumbu, care face accesul spre Tabăra 1, unde se află Justin Ionescu şi Zsolt Torok acum, a fost închisă de autorităţile nepaleze. Cei doi alpinişti fie vor fi evacuaţi cu elicopterul, împreună cu ceilalţi alpinişti blocaţi acolo, fie vor coborî după reamenajarea traseului pe Khumbu – care a fost afectat de avalanşe -, asta în cazul în care cei doi mai au echipamentul necesar pentru a face acest lucru. Avem încredere în deciziile lor, sunt alpinişti experimentaţi şi puternici“, a precizat Gane.

Soția lui Torok a postat luni, pe Facebook, un mesaj conform căruia „toți alpiniștii și șerpașii au fost evacuați din Taberele 1 și 2 și sunt în Tabăra de Bază“.

Echipele montane de salvare, ajutate de vremea favorabilă, au început evacuarea alpiniştilor blocaţi de două zile pe Everest, ca urmare a avalanşelor provocate de puternicul seism produs sâmbătă în Nepal, potrivit Reuters.

Everest, situat la graniţa dintre Nepal şi Tibet (China), este cel mai înalt munte din lume şi se află în Himalaya, cel mai înalt lanţ muntos de pe glob. Everest este una dintre principalele atracţii pentru alpinişti şi turişti din toate colţurile lumii.
Sezonul de ascensiuni de primăvară debutează în luna martie şi durează până la finalul lunii mai.

Numărul expediţiilor româneşti în Himalaya a crescut considerabil în ultimul deceniu, se mai menționează în comunicatul Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.