Ziarul electronic al arădenilor

Alexandru Tomescu cu vioara sa Stradivarius, recital la Arad

alexandru-tomescuCunoscutul violonist Alexandru Tomescu va susține, la Arad, un recital solo la vioara sa Stradivarius Elder-Voicu, invitat special la acest eveniment muzical fiind artistul vizual Ana Munteanu.

Recitalul, care va dura 60 de minute, este programat pentru data de 11 mai, la ora 20.00, la Catedrala Romano-Catolică.

„Alexandru Tomescu a dovedit că poate îmblânzi orice formă de muzică. Proiectul «Paganini – înger sau demon», care a marcat un hotar în cariera lui, a fost momentul în care violonistul și-a regândit identitatea și care marchează o cotitură radicală în drumul pe care Alexandru Tomescu a pornit acum câțiva ani, acela spre schimbarea percepției existente în România asupra muzicii clasice.

Alexandru Tomescu este omul pentru care muzica nu are limite: capabil să abordeze cele mai grele partituri în concerte-maraton, în turnee de zeci de orașe, violonistul se bucură de o audiență uriașă, concertele sale fiind sold out cu mult înainte, iar sălile arhipline au aproape mereu nevoie de suplimentarea locurilor. Este omul care a creat o revoluție în muzica clasică românească în ultimii ani: iată că și în România muzica clasică atrage un public vast, demontând mitul conform căruia aceasta este rezervată exclusiv elitelor“, a declarat Daniela Andreica-Pădurean, directorul Centrului Municipal de Cultură (CMC) Arad.

Directorul CMC Arad a mai menționat că Alexandru Tomescu va avea ca invitat special pe artistul vizual Ana Munteanu, care „folosindu-şi doar mâinile şi câţiva pumni de nisip fin, reuşeşte să creeze lumi şi să transmită mesaje emoţionante“.

„După o mai mult decât fructuoasă carieră realizată în Europa și în lume, presărată cu succese în săli precum Theatre des Champs Elysees – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor maeștri precum Christoph Eschenbach, Alexandru a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naționale de muzică clasică, realizate exclusiv din fonduri private – Turneul Stradivarius. Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu este – din 2011 – prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu cu o istorie de peste 25 de ani“, a mai menționat, Daniela Pădurean-Andreica, directorul Centrului Municipal de Cultură Arad.

Angajamentul pe care și l-a asumat Alexandru Tomescu în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în septembrie 2007 și apoi în decembrie 2013, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul acestui instrument.

Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi una din cele mai bine conservate viori Stradivarius.

comentarii

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.