Ziarul electronic al arădenilor

Afaceri cu o firmă „fantomă“ din Chișineu Criș

baniUn cetăţean ungar este cercetat sub control judiciar pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi transmitere fictivă a părţilor sociale ori a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, prejudiciul adus statului depăşind 10 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Poliţia Română, administratorul unei firme din Oradea, un cetăţean ungar în vârstă de 53 de ani, a fost reţinut, luni, de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor, fiind suspectat de evaziune fiscală, spălare a banilor şi transmitere fictivă a părţilor sociale ori a acţiunilor deţinute într-o societate comercială.

În perioada mai 2013 – februarie 2014, în calitate de administrator al unei firme cu sediul în Oradea, bărbatul ar fi înregistrat achiziţii nereale de carne în evidenţele contabile ale societăţii. Documentele financiare fictive ar fi provenit de la două firme „fantomă“, din oraşele Salonta şi Chişineu-Criş.

„De asemenea, a rezultat că bărbatul ar fi transferat bani din conturile bancare ale firmei administrate în cele ale societăţilor de tip fantomă, de unde ar fi fost redirecţionaţi într-un cont bancar din Slovacia, pentru disimularea originii ilicite a sumelor provenite din evaziune fiscală“, se arată în comunicat.

Totodată, în timpul desfăşurării unei inspecţii fiscale (în 2014), în calitate de asociat la aceeaşi firmă din Oradea, el ar fi cesionat fictiv părţile sociale către o persoană care nu avea nicio legătură cu firma, pentru a îngreuna ancheta.

Prejudiciul total cauzat statului este estimat la 10.093.995 de lei.

Poliţiştii fac demersuri pentru confiscarea specială a aproape 8.360.000 de lei, descoperiţi în conturile bancare din străinătate, şi urmează să fie instituit sechestru asigurător pe bunuri mobile şi imobile identificate, pentru recuperarea întregului prejudiciu.

Bărbatul a fost prezentat instanţei, marţi, el fiind pus sub control judiciar.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.