Ziarul electronic al arădenilor

AEP: 18.886.083 cetăţeni cu drept de vot – înscrişi în Registrul electoral, la sfârşitul lunii noiembrie

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 30 noiembrie este de 18.886.083, cu 21.689 mai puţini decât la sfârşitul lunii octombrie, când figurau 18.907.772 de alegători români.

Conform unui comunicat al AEP transmis vineri, diferenţele apărute sunt ca urmare a operaţiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral.

În acest sens, în luna noiembrie, au fost radiate din Registrul electoral 39.282 persoane ca urmare a decesului şi 38 persoane cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puşi sub interdicţie.

Totodată, 107 persoane au redobândit drepturile electorale în urma expirării perioadei de radiere.

Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în luna noiembrie este de 17.524, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

AEP menţionează că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.116.770 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 769.313 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.

Potrivit Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare. Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară.

Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii, mai arată sursa citată.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.