Ziarul electronic al arădenilor

Adrian Wiener: România refuză să protejeze albinele

Conform ministrului agriculturii, Petre Daea, România nu respectă interdicția Comisiei Europene privind utilizare a pesticidelor neonicotinoide, cu risc asupra insectelor polenizatoare, în special albine melifere.

Senatorul arădean Adrian Wiener a adresat o interpelare ministrului agriculturii, privitoare la respectarea Regulamentului 485/2013, prin care Comisia Europeană a restricționat utilizarea a trei pesticide neonicotinoide pe teritoriul Uniunii.

Aceste substanțe, care pot rezista în sol până la 1.600 de zile și se regăsesc până la 2 ani în polenul florilor din zonele tratate, atacă sistemul nervos central al albinelor, cărora le sunt astfel afectate abilitățile de navigare și de colectare a polenului.

Adrian Wiener, senator USR Arad: „Riscul distrugerii populațiilor de albine este astăzi tot mai mare, cu consecințe catastrofale asupra vieții și a biodiversității. În acest context, în spațiul Uniunii europene au fost interzise trei asemenea pesticide, iar Franța chiar a interzis total această clasă de produse.

Din păcate, România, unul dintre liderii europeni la producția de miere, refuză să aplice aceste măsuri, la presiunea asociațiilor producătorilor agricoli. Acestea sunt folosite pe suprafețe reprezentând între 10 și 20% din suprafețele cultivate cu porumb, floarea soarelui și rapiță”.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de USR Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.