Ziarul electronic al arădenilor

Administrarea internelor

Avem ministru. Adică noi, arădenii… Cică ar fi motiv de laudă. Într-un fel este, deoarece acest portofoliu vine ca o recunoaştere a poziţiei pe care o are filiala locală a partidului de guvernământ: primul loc pe ţară, ca rezultate electorale.

Teofil Grădinaru

Pe mine, însă, nu prea m-a găsit entuzismul pe acasă. Mă bucur ca arădean, dar nici nu pot fi orbit de făloşenie ca să nu văd că această funcţie e una cu grad ridicat de risc.

Oricine preia acum Ministerul Administraţiei şi Internelor are de gestionat o situaţie extrem de complicată. Pare paradoxal, dar Administraţia e ultima problemă a noului ministru. Sau, mă rog, printre cele mai puţin stringente, care nu necesită luarea de măsuri imediate şi ferme.

Problema mare, domn’ Costel, este la Interne. Această componentă a ministerului condus de arădeanul nostru este – conform măruntei mele opinii – cea mai importantă dintre toate ministerele cu aplicabilitate internă. Poate concura doar cu Ministerul Dezvoltării şi/sau cu cel al Agriculturii, care depind de Uniunea Europeană.

Pe plan intern, Internele sunt buba, iar tensiunile sociale reprezintă partea aflată la suprafaţă a aisbergului. Aceste tensiuni sociale, oarecum speciale prin natura celor care lucrează în acest minister (Poliţie, Jandarmerie, Poliţie de Frontieră etc.), se vor aplana.

Rămân, însă, celelalte probleme care trebuie rezolvate: definitivarea tuturor detaliilor legate de aderarea la Spaţiul Schengen, descentralizarea structurilor militare ale Ministerului şi crearea unui cadru normal pentru echilibrul între puterile statului.

Aaaaaa, şi ceea ce este mai important, are de pregătit – dacă va avea viaţă lungă în fruntea ministerului – viitoarele alegeri. De ce nu, chiar şi referendumul legat de posibila (nouă) încercare de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.

Aşa că, oricine ar încerca să mă convingă, Igaş are mai multe poveri decât beneficii. Le poate duce? Nu le poate duce? Cică doar viitorul ne poate edifica. Ei, la naiba, dacă Igaş are… polipi, face treabă. Dacă nu, atunci va purta veşnic eticheta de a fi om de sacrificiu.

comentarii

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.