Ziarul electronic al arădenilor

Acțiuni de verificare a respectării măsurilor de protecție pentru prevenirea și combaterea COVID-19, în Arad

Pe fondul numărului de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 înregistrate, sub autoritatea Instituției Prefectului Județului Arad, polițiștii împreună cu jandarmii și polițiștii locali au intensificat controalele privind respectarea normelor legale impuse de autorități în contextul situației actuale.

În cadrul acțiunilor desfășurate la data de 19 martie, au fost legitimate 2.873 persoane, verificate 68 de societăți comerciale, restaurante, terase, supermarketuri, piețe, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare; parcuri și zone de agrement, săli de sport și fitness, gări, autogări precum și 32 de mijloace de transport în comun.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 126 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 24.000 de lei, dintre care 13, în valoare de 6.500 de lei, pentru nerespectarea interdicției privind deplasarea/libera circulație, iar celelalte pentru nepurtarea măștii de protecție.

Reamintim arădenilor că purtarea măștii de protecție este obligatorie în toate spațiile publice.

De asemenea, este interzisă circulația persoanelor în intervalul orar 22.00 – 5.00, cu câteva excepții:

– deplasarea în interes  profesional, între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

– deplasarea pentru asistență  profesională care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

– deplasări în afara localității a persoanelor care sunt în  interes profesional sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

– deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

⚠️Pentru verificarea motivului deplasării în interes  profesional sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.

⚠️Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

❗Declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura. Aceasta poate fi descărcată de pe site-ul www.stirioficiale.ro .

Controalele vor continua în sistem integrat și în perioada următoare, în vederea conștientizării tuturor cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de distanțare socială, precum și a prevenirii și limitării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Facem apel la cetățeni să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică, pentru a-și proteja propria sănătate și viață, dar și pe toți cei din jur.

Este important ca fiecare dintre noi să avem un comportament responsabil, să conștientizăm că acțiunile noastre îi pot afecta și pe ceilalți și să respectăm deciziile autorităților, pentru limitarea și răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt în continuare prioritatea instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de IPJ Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.