Ziarul electronic al arădenilor

Acord pentru un împrumut de 20 milioane euro

Primăria din Arad va împrumuta 20 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru a implementa un proiect de regenerare urbană a spațiilor din blocuri, din mai multe cartiere din municipiu.

Consilierii locali au aprobat, marți, în ultima ședință a CLM Arad din acest an, semnarea unui nou acord cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru obiectivul de investiţie „Regenerare urbană a spaţiilor dintre blocuri din cartierele Alfa, Faleza Mureş, Confecţii, Micalaca, Vlaicu şi centru, inclusiv zona protejata din municipiul Arad”.

Acordul de împrumut va asigura finanțarea cu 20 milioane de euro a proiectului de regenerare urbană a cartierelor de blocuri.

Conform municipalității, valoarea totală a investițiilor programate pentru modernizarea cartierelor arădene este estimată de proiectanți la 50 milioane de euro.

„Luând în calcul toate cartierele cu blocuri din municipiu se vede că mai mult de jumătate din cetățenii Aradului sunt beneficiari direcți ai acestui program de investiții. Este un proiect de 50 de milioane de euro pe care noi dorim să-l realizăm în trei-patru ani din bugetul local şi cu acest nou acord de împrumut de la BERD, cu una dintre cele mai mici dobânzi – între 1,7 şi 2%. Ca valoare și complexitate este al doilea mare proiect al Aradului din aceşti ultimi ani, după proiectul cu Banca Mondială pentru Gai, Bujac şi Sânicolau” a declarat primarul Aradului, Gheorghe Falcă.

Potrivit conducerii Primăriei Arad, „investițiile sunt necesare pentru eliminarea disfuncționalităților existente în zonele de blocuri la nivelul circulației auto și pietonale, pentru asigurarea locurilor de parcare și amenajarea zonelor verzi, pentru amenajarea de spații de recreere/de joacă pentru copii“.

Municipalitatea a scos la licitație, în luna noiembrie, studiul de fezabilitate al proiectului privind regenerare urbană a spatiilor din zona blocurilor de locuințe din cartierele Alfa, Faleza Mureș, Confecții, Micălaca, Vlaicu și Centru, inclusiv zona protejată din municipiu.

Cei care vor întocmi studiul de fezabilitate vor trebui să ofere soluţii pentru dezvoltarea spaţiilor verzi existente, creşterea spaţiilor de utilitate publică în aer liber, asigurarea spaţiilor de parcare.

De asemenea, se doreşte studierea traseelor pietonale, a circulaţiei auto, dar şi studierea amplasării spaţiilor special amenajate pentru colectarea şi evacuarea deşeurilor.

În aceleaşi zone, autorii studiului vor trebui să analizeze iluminatul public, amplasarea spaţiilor destinate copiilor şi spaţiile de colectare şi evacuare a apelor pluviale.

Vezi AICI studiul de fezabilitate

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.