Ziarul electronic al arădenilor

A fost lansată monografia-album despre Catedrala Veche din Arad

În cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri din 1918, organizate de către Parohia Arad-Centru, vineri, 9 noiembrie 2018, în sala „Vasile Goldiș” a Consiliului Județean Arad, a avut loc lansarea monografiei-album intitulată „Catedrala Ortodoxă Veche – centru spiritual-liturgic și misionar-cultural al Aradului“.

Evenimentul s-a situat în prelungirea Tedeumului oficiat în Catedrala Veche și care a deschis seria de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri. La această manifestare au fost prezenți Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei al Aradului, Preasfințitul Episcop-vicar Emilian Crișanul, Dr. Iustin Cionca, Președintele Consiliului Județean Arad, Prof. Univ. Dr. Coralia Cotoraci, Rectorul Universității „Vasile Goldiș” din Arad, membrii Permanenței Consiliului Eparhial, preoții slujitori din municipiul Arad, membrii Consiliului parohial, distinși invitați și oficialități din oraș, precum și credincioșii parohiei.

Manifestarea s-a deschis prin cuvântul Parohului Catedralei Vechi, Pr. Traian Micoroi, urmând cuvântul de salut a celor aflați în prezidiu.

Prezentarea volumului a fost făcută de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei care în cuvântul său a subliniat că prezentul volum reprezintă o trăirea aievea a istoriei Catedralei Vechi, mai ales prin pozele și documentele cuprinse în monografie, o concretizare a icoanei celor care au fost. Istoria parohiei nu se rezumă doar la o înșiruire de date ci este plasată în contextul social și cultural al vremii, ceea ce oferă o integrare a acestei parohii în contextul general al istoriei locului și al țării, a apreciat Înaltpreasfinția Sa.

A urmat cuvântul autorilor, apoi intervențiile din sală, între care amintim pe Pr. Dr. Vasile Pop și Pr. Dr. Ionel Popescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Lucrarea aparține autorilor: Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, și Protos. Lect. Univ. Dr. Nicolae M. Tang. Este o lucrare inedită, cu caracter monografic, dedicată Catedralei Vechi din Arad,  instituție  eclesiastică cu rol major în viața Eparhiei Aradului.

Monografia cuprinde texte, imagini şi documente prin care este ilustrată istoria Catedralei Vechi din Arad, precum şi contribuţiile de excepţie ale ierarhilor, preoților slujitori și intelectualilor vremii la păstrarea și afirmarea identității de neam și credință a românilor din aceste părți de țară.

Editarea și publicarea acestei lucrări la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri din 1918, reprezintă un omagiu față de făuritorii Unirii de la 1 Decembrie 1918, precum și a tuturor înaintașilor noștri care au trăit și s-au jertfit pentru idealul unității naționale.

Cu acest prilej, Părintele Traian Micoroi a primit din partea Președintelui Consiliului Județean Distincția Centenar a Județului Arad.

Întregul eveniment s-a bucurat și de un moment artistic prin interpretarea Baladei pentru vioară, de Ciprian Porumbescu, de către Ilinca Sîrbu și recitarea poeziei Doina, de Mihai Eminescu, de către Prof. Drd. Sorin Săplăcan, precum și interpretarea a trei cântece patriotice: Nu uita că ești român; Noi suntem români, solist stud. Ștefan Muț și Treceți batalioane române Carpații, de către Corul bărbătesc al Facultății de Teologie din Arad, condus de Arhid. Lect. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean.

Protos. dr. Iustin Popovici

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.