Ziarul electronic al arădenilor

A fost lansat albumul „Săvârşin. Detaliul“

0080-Savarsin27oct15Volumul „Săvârşin. Detaliul“, o carte care spune povestea unui conac reînviat, a fost lansat, sâmbătă, la standul Editurii Curtea Veche din Târgul Gaudeamus, în prezenţa principesei Margareta şi a principelui Radu.

Iren Arsene, director şi cofondator al Editurii Curtea Veche, a spus că lucrarea reprezintă „una dintre cele mai emoţionante cărţi“ din Colecţia de Carte Regală.

„Ceea ce o să vedeţi în această carte este o istorie, este o descoperire de credinţă, este o descoperire de valoare, este o carte pornită din suflet, o carte a detaliului şi a cunoaşterii“, a spus Iren Arsene.

Potrivit scriitoarei Tatiana Niculescu-Bran, lucrarea reprezintă un eveniment prin faptul că ea prezintă „o poveste despre un loc şi o casă“, cartea atrăgând atenţia prin curajul cu care este realizată, conform tezei că „detaliul face întregul“.

„Ceea ce face această carte este să pună cap la cap detaliu cu detaliu, ca într-un imens joc de puzzle în care fiecare părticică, până la urmă, îşi găseşte întregul. Şi asta este munca extraordinară de reconstrucţie a acestui domeniu istoric, personal, dar şi foarte actual al Săvârşinului“, a spus scriitoarea.

Ea a adăugat că volumul este şi o carte (…) „despre timp şi feţele timpului“.

Cartea „Săvârşin. Detaliul“ prezintă cititorilor drumul parcurs de principesa Margareta şi de principele Radu în ultimul deceniu şi jumătate în cunoaşterea, restaurarea şi apoi recrearea lumii acestei case de familie – „cămin regal cu valoare de simbol pentru fiecare familie de români“.

Potrivit Biroului de presă al Regelui Mihai I, „volumul face, în cuvinte şi imagini, o evocare a castelului, la aproape cincisprezece ani de la întoarcerea Majestăţii Sale Regelui în casa şi pe domeniul care îi aparţin.

Lumea interioară a reşedinţei regale de la Săvârşin a fost marcată profund de Regina Elena. De aceea, refacerea fiecărei încăperi a continuat opera începută de mama Regelui Mihai, în anii 1940, folosind exact materialele de atunci: lemnul, fierul, piatra, ceramica, alama, lâna, mătasea, inul, bumbacul“.

Un album de decoraţiuni interioare, „Săvârşin. Detaliul“ este o premieră pe piaţa de carte românească, fotografiile fiind creaţia artistului bănăţean Cristian Coposesc.

„Volumul este bogat ilustrat cu fotografii color ale interioarelor şi clădirilor din jur, printre care au fost introduse şi câteva fotografii făcute în anii 1940, pe vremea când Regina-Mamă Elena se îngrijea de castel.

Familia Regală română a reintrat în posesia domeniului şi a castelului în anul 2001, când a fost demarat un proces îndelungat de reconstrucţie, recondiţionare şi reamenajare, pentru a elimina intervenţiile haotice din perioada comunistă asupra elementelor decorative ale proprietăţii“, precizează site-ul Editurii Curtea Veche.

Albumul prezintă astfel Castelul Regal de la Săvârşin din perspectiva detaliilor legate de construcţie şi decoraţiuni.

Autorii descriu în amănunt spaţiile, mobilierul, decoraţiunile interioare şi exterioare, bibelourile, obiectele de valoare atât materială, cât şi sentimentală pe care le-au recuperat de la deteriorare, de-a lungul anilor, cu mari costuri materiale şi de energie umană, ajutaţi fiind de artişti plastici şi de meşteri din zonă, în perspectiva deschiderii domeniului şi a castelului, fie şi parţială, spre vizitarea de către publicul larg.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.