Ziarul electronic al arădenilor

A fost aprobat bugetul Aradului pentru 2016

buget2Bugetul general de venituri şi cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2016 a fost aprobat, miercuri, consilierii PSD și ALDE votând împotrivă sau abținându-se, deoarece a fost respins un amendament care prevedea reducerea prețului la gigacalorie.

Conform proiectului de hotărâre, bugetul general de venituri şi cheltuieli al municipiului Arad pentru acest an este de 441.235.000 lei la venituri și 563.987.000 lei la cheltuieli.

Bugetul a fost votat cu 16 voturi „pentru“, cinci consilieri s-au abținut, iar alți doi au votat „împotrivă“.

Voturile împotriva adoptării bugetului a venit din partea consilierilor nemulțumiți că nu a fost votat un amendament al consilierul Marin Lupaș. Acesta a cerut reducerea prețului la gigacalorie de la 277 lei la 260 lei. Amendamentul a fost respins în momentul în care a fost supus la vot.

Consilierii locali au propus 34 de amendamente la buget, marea majoritate fiind aprobate.

Falcă, prezentare de 30 de minute

Înainte de a fi supus votului, primarul Gheorghe Falcă a făcut o prezentare a investițiilor cuprinse în buget.

Prezentarea a durat aproximativ 30 de minute, în sală fiind prezenți, alături de consilierii locali, şi directori ai instituţiilor subordonate CLM, şi directori ai unităţilor de învăţământ, precum şi reprezentanţi ale mai multor asociaţii de proprietari din municipiu.

În cadrul prezentării, Gheorghe Falcă a spus că, anul acesta, fondurile pentru investiţii s-au repartizat pentru două direcţii principale, Cultură şi Educaţie.

Astfel, Falcă a anunțat că, în 2016, va continua proiectul de reabilitare a faţadei principale şi a sălii de concerte ale Palatului Cultural, va fi reabilitată termic clădirea Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.

De asemenea, va fi organizat concursul de idei privind reconversia Cetăţii Aradului.

Primarul Aradului a mai spus că, pe lângă cele 90 de blocuri, a căror reabilitare termică cu fonduri europene va începe anul acesta, vor mai fi finanţate studii de fezabilitate pentru altă 300 de blocuri.

Totodată, majoritatea clădirilor şcolilor, grădiniţelor şi internatelor vor fi reabilitate termic, conform celor spus de primar.

Falcă a mai anunțat că municipalitatea are în vedere construirea unui pod nou peste Mureş în Aradul Nou, lângă Podul Traian, dar şi a unui pod peste Mureş, la capătul străzii Andrei Şaguna.

În cadrul prezentării, Falcă a mai afirmat că, anul acesta, se doreşte construirea unei parcări subterane în Piaţa „Avram Iancu“, începerea lucrărilor de reabilitare la unitatea militară din Gai, unde vor fi relocați militarii din Cetate, continuarea lucrărilor de amenajare şi modernizare în Parcul Reconcilierii româno-maghiare.

Parcări noi vor mai fi amenajate, potrivit prezentării făcute de primar, în Piaţa Catedralei, în zona fostei Pieţe a Soarelui, precum și la Direcţia Venituri a Primăriei, situată pe strada Mucius Scaevola.

Primarul a mai spus că și în acest an vor continua lucrările la Stadionul „Francisc Neuman“, acestea urmând să fie finalizate în anul 2017.

Pe lista investiţiilor finanţate de Primărie în 2016 se mai află amenajarea de piste pentru biciclete, amplasarea Monumentului Marii Uniri, dar și lucrări de modernizare la Ştrandul Neptun.

Gheorghe Falcă a mai anunțat în timpul prezentării că una dintre cele mai mari investiţii care va începe în acest an în Arad este cea privind regenerarea urbană a cartierelor.

Proiectul, în valoare de 221 milioane lei (5 milioane de euro), prevede regenerarea urbană a spaţiilor din zona blocurilor de locuinţe din mai multe cartiere din municipiu, cu scopul de a moderniza circulaţia auto și pietonală, dar şi de a asigura noi spaţii de recreere.

CITITI SI: Lupaș: Propunerea PSD pentru ieftinirea căldurii şi a apei calde, respinsă de administraţia Falcă

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.