Ziarul electronic al arădenilor

50 milioane euro pentru Arad – Capitală Culturală Europeană

IMG_1174Proiectul de candidatură al municipiului Arad pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021 va fi prezentat în luna septembrie, iar primarul Gheorghe Falcă a anunțat investiții de aproximativ 50 de milioane de euro pentru susținerea candidaturii.

Falcă a spus că în cursa pentru obținerea titlului, Aradul va beneficia de sprijinul orașelor înfrățite, dar va avea și susținerea Consiliului Județean și a unor primării din localități învecinate municipiului.

„În următoarele luni, echipa care lucrează pentru pregătirea dosarului de candidatură pentru titlul de Capitală Culturală Europeană va avea mult de lucru. În luna decembrie a acestui an, echipa va fi în faţa juriului pentru a susţine această candidatură. La mijlocul lunii septembrie vom prezenta candidatura“, a spus Gheorghe Falcă, în fața celor prezenți, sâmbătă, la decernarea distincțiilor celor care au promovat Aradul.

Primarul a menționat că Aradul va beneficia de prijinul orașelor înfrăție, printre acestea fiind Praga (Cehia), Heist-op-den Berg (Belgia), Pecs (Ungaria).

Falcă a explicat că în dosarul de candidatură va trebui să fie menționate etapele pe care orașul va trebui să le parcurgă până în 2021, dar și după acest an.

„Obligaţia noastră este să întocmim un program până în anul 2021, apoi un program pentru anul 2021 şi un alt program până în 2025. La mijlocul lunii septembrie o să vă prezentăm valoarea investiţiei pe care o propune municipalitatea pentru această susţinere. Vă garantez de pe acum că această valoare va fi în jurul cifrei de 50 de milioane de euro. Este o sumă importantă, pe care municipalitatea o va pune la dispoziţie pentru dezvoltarea infrastructurii culturale a oraşului şi nu numai”, a mai afirmat primarul.

În primarului Falcă, anul 2015 este „unul istoric” pentru că oraşul a primit Cetatea Aradului”, obiectiv care va fi „principala atracţie a oraşului şi va fi atu-ul oraşului în competiţia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană“.

„Am şi onoarea să vă spun că 2015 este un an istoric pentru Arad. Este anul în care, după o aşteptare de patru ani, municipalitatea a primit, prin semnătură oficială, Cetatea Aradului. E adevărat că a fost greu, din anul 2011 până în anul 2014 să aşteptăm semnătura de la Ministerul Apărării Naţionale, dar, totuşi, putem spune că 2015, este anul în care Cetatea va intra în interiorul municipalităţii. Cetatea Aradului ne va lega de naţiunile europene“, a mai spus Falcă.

Oraşele din România care doresc să obţină titlul de Capitală Culturală Europeană trebuie să-şi trimită dosarele la Ministerul Culturii până la data de 10 octombrie 2015.

Un juriu european va efectua vizite la fata locului, iar desemnarea formală a oraşului câştigător se va face până la sfârşitul anului 2016.

Între desemnarea oficială şi titlu, juriul – format din reprezentanţi desemnaţi de Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul European şi Comitetul Regiunilor, respectiv doi specialişti din partea Ministerului Culturii – va efectua o monitorizare a oraşului câştigător, pentru a evalua dacă acesta îşi respectă angajamentele asumate.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.