Ziarul electronic al arădenilor

50 de tineri arădeni, la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Toată Lumea

Un grup de 50 de tineri ortodocşi arădeni au participat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului, la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Toată Lumea.

Cea de-a cincea ediţie a acestei întâlniri a avut loc la Iași, în perioada 1-4 septembrie 2017, participanţii fiind elevi premianţi la Olimpiada de Religie, elevi seminarişti, membri ASCOR, tineri care se implică prin voluntariat în activităţile derulate în parohii ale eparhiei şi profesori de religie.

La această manifestare au participat în jur de 6000 de tineri din eparhiile din ţară şi diaspora. Organizatorii au declarat ca obiective ale intâlnirii următoarele: participarea la viaţa spirituală a comunităţilor locale din Iași, creşterea nivelului de informare şi formare a tinerilor cu privire la valorile tradiţiei, istoriei, ştiinţei şi a artei locale, naţionale şi universale, promovarea ideii de voluntariat în rândul tinerilor, redefinirea conceptului de bucurie din perspectiva întâlnirii cu Hristos, conştientizarea că adevăratul succes în viaţă este legat de virtuţi şi valori spirituale, etc.
După cum preciza şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel „prezenţa tinerilor la ITO, în Iași, reprezintă un program duhovnicesc, pe traseul lor de formare spirituală, culturală şi socială, care facilitează un schimb de experienţă pentru dezvoltarea ulterioară a activităţilor de tineret din viaţa Bisericii”.

În acest sens, tinerii participanţi s-au implicat cu bucurie şi entuziasm în o serie de activităţi organizate sub genericul „Tânărul în căutarea libertății”: două sesiuni-atelier de lucru, în unităţi de învăţământ din Iași, în care s-a discutat despre libertatea tinerilor, care după cum mărturisea Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, este credința în Dumnezeu.

Momente de rugăciune au fost organizate pe un podium special amenajat în fața Catedralei Mitropolitane din Iași.

Pe lângă aceste sesiuni programul a conţinut şi un concert în fața Palatului Culturii, unde formații precum Holograf, Orchestra Lăutarii condusă de Maestrul Nicolae Botgros și artistul Ion Paladi au încântat inimile celor prezenţi şi au îndemnat tinerii să nu-şi uite “casa”, limba, tradiţiile şi credinţa.

Una din serile programului a găzduit, în Grădina Palas, o conferinţă duhovnicească interesantă susţinută de Pr. Prof. Constantin Necula intitulată -Tânărul în căutarea libertății.

Un alt eveniment a fost Marșul Tinereții, moment în care tinerii, au parcurs traseul Parcul Copou – Catedrala Mitropolitană intonând pricesne şi cântece patriotice; procesiunea s-a încheiat cu rugăciunea de seară la care a participat Înaltpreasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, şi alţi ierarhi ortodocşi din ţară şi lume.

În mijlocul tinerilor arădeni s-a aflat și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Activităţile recreative au completat cu succes momentele de înaltă încărcătură duhovnicească, toate acestea contribuind la asigurarea unei atmosfere de destindere, încât – aşa cum sublinia Preafericitul Părinte Patriarh – „ceea ce rămâne în urma acestor întâlniri este bucuria, bucuria comunicării, a comuniunii şi a întâlnirii cu Hristos”. Evenimentul s-a încheiat cu participarea la rugăciunea de dimineață oficiată pe platoul din faţa Catedralei Mitropolitane din Iași şi festivitatea de încheiere, moment în care s-a predat ştafeta grupului de tineri din Arhiepiscopia Sibiului.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a adresat tinerilor prezenţi cuvântul de încheiere al Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din toată lumea – 2017, intitulat „Tânărul în căutarea libertății” şi a rostit rugăciunea de călătorie pentru tineri şi i-a binecuvântat. În final s-a intonat imnul ITO 2017, versuri şi linie melodică ce vor rămâne mult timp în mintea celor prezenţi şi le vor trezi amintiri plăcute.

Cătălin-Iulian Drăgan, Președinte ASCOR Arad

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.