Ziarul electronic al arădenilor

Sculptorul Florin Codre, despre Monumentul Marii Uniri: „Nu ştie nimeni ce se va întâmpla“

Monumentul Marii Uniri ce trebuia amplasat în Arad, în 2012, comandat de Ministerul Culturii, care a plătit sculptorului Florin Codre 10 milioane de lei pentru lucrare, nu a fost încă transportat la Arad, iar autorităţile locale sunt îngrijorate că nu va fi amplasat nici cu ocazia Centenarului, pentru că mai sunt doar şase luni în care ar trebui executate lucrările.

Contactat de News.ro, sculptorul Florin Codre – care a pierdut definitiv un proces cu Ministerul Culturii şi a fost obligat de instanţă să transporte şi să amplaseze monumentul în Arad, conform contracului – a declarat că este din nou în litigiu cu ministerul şi nu ştie ce se va întâmpla cu monumentul.

Artistul spune că prevederile din contractul semnat în 2007 nu mai sunt valabile astăzi.

„Ministerul e dat în judecată de către mine pentru că acel contract pe care îl are cu mine s-a făcut acum două zeci de mii de ani, lucrurile s-au schimbat, locul s-a schimbat (de amplasare – n.r.), totul s-a schimbat şi aşa mai departe. Da? Nu se poate aplica un contract făcut acum zece ani pentru situaţia din România de astăzi”, a spus Codre.

Întrebat dacă se poate înţelege că nu va transporta la Arad monumentul, sculptorul a răspuns: „Domnule, nu ştiu ce se va întâmpla şi nu ştie nimeni ce se va întâmpla. Nu ştiu dacă transport eu sau transportă ei sau transportă cine l-o transporta”.

Deşi la Arad se demolează o clădire pentru a se face loc monumentului, artistul lasă să se înţeleagă că nu este de acord cu noul loc de amplasare: ”Pe mine m-a întrebat cineva unde poate să stea monumentul ăsta? Conceptul Monumentului Unirii e treaba autorităţilor locale?”.

Reprezentanţii Primăriei Arad nu cred, însă, că Ministerul Culturii, care a comandat şi pălătit monumentul artistului Florin Codre, va reuşi să execute lucrările în timpul rămas până la 1 Decembrie, când ar trebui să aibă loc dezvelirea, cu o întârziere de şase ani.

„Am îndoieli că Ministerul va fi în stare să aducă şi să monteze monumentul în timpul rămas, dacă nu a făcut asta atâţia ani din cauza litigiilor cu sculptorul. Eu  cred că Aradul îşi va face treaba, va preda terenul ministerului, care va trebui să construiască fundaţia şi să instaleze piesele lucrării. Ulterior, noi vom amenaja piaţa respectivă, dar nu putem face asta decât după ce monumentul va fi pus acolo”, a declarat viceprimarul Călin Bibarţ, pentru News.ro.

În luna aprilie, Consilierii locali municipali au votat în unanimitate proiectul de hotărâre privind stabilirea amplasamentului final al Monumentului Marii Uniri de la 1918, în zona din faţa Consiliului Judeţean Arad.

„În adoptarea locaţiei finale, aleşiilor locali li s-a cerut printr-o adresa oficială din partea Ministerului Culturii să ia înconsiderare atât diferenţa de costuri privind amenajarea zonei, cât şi timpii de execuţie a aplasării monumentului în cele două locaţii identificate:  Lacul Pădurice, respectiv zona din faţa Consiliului Judeţean Arad. Mai mult decât atât, prin intermediul aceluiaşi document primit de Primăria Municipiului Arad, în cursul serii de sâmbătă, 14 aprilie 2018,  Ministerul Culturii şi a Identităţii Naţionale a infomat municipalitatea că, prin hotărârea judecătorească definitivă a Tribunalului Bucureşti, autorul Florin Codre are obligaţia atât a realizării, cât şi a transportului şi amplasării monumentului la Arad“, se menționează într-un comunicat de presă remis de Primăria Arad.

Monumentul Marii Uniri de la 1918 reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti. Lucrarea este compusă din 12 piese, care vor constitui o coloană împletită, înaltă de 24 de metri şi cântăreşte circa 150 de tone.

CITITI SI: Sculptorul Florin Codre, obligat să monteze Monumentul Marii Uniri la Arad

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.