Ziarul electronic al arădenilor

14 – 16 decembrie, zile de doliu național în memoria regelui Mihai

Guvernul a adoptat, miercuri, o hotărâre prin care 14, 15 și 16 decembrie sunt declarate zile de doliu național pe teritoriul României în memoria regelui Mihai, șef al statului român între anii 1927-1930 și 1940-1947, se arată într-un comunicat al Guvernului.

„În zilele de doliu național, toate instituțiile și autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în bernă. De asemenea, drapelul României în bernă va fi arborat la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ și de cultură, misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări și autogări, precum și ca pavilion pe navele de orice fel și pe ambarcațiunile ce navighează sub pavilion românesc.

Aceeași obligație revine, potrivit legii, și persoanelor fizice dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reședință“, se arat[ în comunicat.

Totodată, televiziunile, radiourile și instituțiile de cultură își vor adapta programul în mod corespunzător, se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, decizia privind declararea celor trei zile de doliu național a fost luată în temeiul Legii 75/1994 privind arborarea drapelului României de către autoritățile și instituțiile publice.

Regele Mihai a murit, marți, la vârsta de 96 de ani, la reședința din Elveția. Slujba de înmormântare a regelui Mihai va avea loc sâmbătă, 16 decembrie, în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș.

Guvernul, împreună cu Casa Regală, organizează funeraliile naționale care vor avea loc în memoria fostului suveran.

„Reprezentanții instituțiilor guvernamentale implicate în organizarea ceremoniilor funerare sunt în legătură cu reprezentanții Casei Regale a României pentru stabilirea detaliilor, calendarului funeraliilor naționale, precum și implicarea fiecărei instituții guvernamentale“, se mai arată în comunicatul citat.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.