Ziarul electronic al arădenilor

13 morți și zeci de răniți, în accidente de muncă

Aproximativ 100 de accidente de muncă, dintre care 13 soldate cu decese în rândul angajaților, au fost înregistrate, anul trecut, la societăți comerciale care își desfășoară activitatea în Arad.

Conform unui bilanț prezentat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, în anul 2016 au fost înregistrate 97 de accidente de muncă, cu 98 de accidentaţi, dintre care 83 cu incapacitate temporara de muncă, două cu invaliditate şi 13 accidentaţi mortal.

„Din cele 97 de accidente de muncă înregistrate la ITM Arad au predominat accidentele de muncă de traseu pe drumurile publice. De menţionat ar fi faptul că, în perioada de referinţă, nu s-a înregistrat nici un accident colectiv“, se arată în bilanțul ITM Arad.

Analiza cauzelor care au generat accidentarea celor 98 de persoane, anul trecut, relevă faptul că cele mai multe accidente au avut loc din cauza efectuării necorespunzătoare a operaţiilor de muncă, nerespectării instrucţiunilor de lucru sau instruirii necorespunzătoare efectuate de către responsabilii pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă din cadrul unităţii etc.

„Făcând o analiză a împrejurărilor în care s-au produs accidentele de muncă, reiese faptul că cele mai multe accidente au avut loc prin prinderea, lovirea, strivirea de mijloace de transport“, au informat reprezentanții ITM Arad.

În bilanțul ITM Arad sunt enumerat şi câteva domenii în care s-au produs, anul trecut, accidentele de muncă. Astfel, au fost înregistrate accidente de muncă în domeniul  industriei de maşini-unelte, în domeniul construcţiilor, al prelucrării lemnului, în domeniul agriculturi, precum şi al vânătorii şi pescuitului.

„Pentru a conştientiza atât angajatorii, cât şi lucrătorii asupra importanţei securităţii şi sănătăţii în muncă, colectivul Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă din cadrul ITM Arad va creşte numărul de acţiuni de informare în vederea diminuării numărului de accidente de muncă, precum şi îmbunătăţirii gradului de conştientizare, atât a lucrătorilor, cât şi a angajatorilor, în ceea ce priveşte respectarea normelor de securitate a muncii, inclusiv prin deplasarea în judeţ a reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad, astfel încât să se dea posibilitatea cât mai multor actori pe piaţa muncii – angajatori, angajaţi – să ia contact direct cu aceştia, pentru a lămuri problemele cu care se confrunta zi de zi.

Practic, se va acţiona cu mai multă insistenţă asupra instruirii personalului, respectării disciplinei tehnologice şi a muncii, existenţei mijloacelor de protecţie colectivă, dotarea cu echipament individual de protecţie corespunzător şi, foarte important, purtarea de către lucrător a echipamentului individual de protecţie acordat de angajator“, a anunțat conducerea Inspectoratului Teritorial de muncă Arad.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.