Ziarul electronic al arădenilor

Ziua Naţională a Inimii, la Arad

comunicat presaIniţiată în 1996, Ziua Naţională a Inimii (ZNI) este sărbatorită la fiecare 4 mai. Derulată sub sloganul “Alcoolul: reţinere sau moderaţie = inimă sănătoasă”, ZNI 2016 şi-a propus tema “Consumul de alcool – inamic insidios al inimii tinere”, având ca scop actualizarea datelor privind consumul de alcool la tineri în vederea asumării de activităţi eficiente de informare-educație-comunicare în comunităţile româneşti.

În judeţul nostru se desfășoară următoarele acţiuni cu ocazia ZNI 2016:

în data de 21.04.2016, ora 11.00, DSP Arad în parteneriat cu Crucea Roșie Arad se va întâlni cu elevii claselor a IX-a C și a XI-a A din Colegiul Național ”Preparandia – Dimitrie Țichindeal”. În cadrul acțiunii, se vor prezenta materiale de informare, vor avea loc discuții pe tema consumului de alcool în rândul tinerilor și se vor desfășura demonstrații de acordare a primului ajutor în situații de urgență.

în data de 23.04.2016, sărbătorim Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor , acțiune organizată de Primăria Municipiului Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Asociația Educatio, Centrul Județean de Voluntariat și Centrul de Excelență începând cu ora 13.30, la cafeneaua Barfly, str Unirii Nr. 1. Între orele 17:00 – 19:00 , la activitatea “Biblioteca Vie” unde “cărțile” vor fi profesioniști din diferite domenii, iar cititori vor fi în principal liceeni și studenți, dl. Sebastian Popescu, medic rezident chirurgie OMF, asistent universitar, medic dentist și președinte al ASMA va dialoga cu tinerii pe tema : “Consumul de alcool condamnă inima tânără la îmbătrânire rapidă”

în data de 4.05.2016, în parteneriat cu Asociația Centrul Județean de Voluntariat Arad se vor desfășura acțiuni de conştientizare a populaţiei tinere, precum şi a părinţilor, în privinţa riscului cardiovascular pe termen mediu şi lung asociat cu consumul şi abuzul de alcool.

În cadrul UE, consumul de alcool prezintă pe alocuri accente severe, cu precădere în ţările membre din Europa de Est. Astfel Letonia, România, Lituania raportau în 2010 cele mai mari consumuri (totale) de alcool : ≥ 12 Lee/p/a însumaţi din bere + vin + spirtoase.Pe acest fond, grupa tinerilor de 15-19 ani prezenta în 2010 următoarea ierarhizare a consumului total de alcool: Lituania, Letonia, România (cu 16,3 Lee/p/a).

În lumina studiilor existente, consumul de alcool al adolescenţilor români este îngrijorător.

Îmbunătăţirea situaţiei depinde de: educaţia sistematică pentru sănătate/stil de viață în şcoală şi comunitate, întărirea respectului tineretului nostru faţă de lege – cultivată de asemenea în şcoli, controlul aplicării stricte a normelor existente şi noi reglementări privind comercializarea alcoolului inspirate de cele mai bune modele din lume.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de DSP Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *