Ziua Națională a României, marcată la Arad

Publicat de actualitati-arad in 01 Dec, 2014 | Parerea ta

1Ziua Naţională a României a fost marcată, luni, la Arad prin ceremoniale religioase şi militare, care au fost oficiate în prezența a sute de persoane, dar și a oficialităților locale și județene, lideri politici și reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate.

Primul ceremonial a avut loc la ora 10.00, la Cimitirul „Eternitatea“, unde au fost depuse coroane de flori la mormintele corifeilor Marii Uniri, Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop şi Ioan Suciu.

Totodată, un sobor de preoţi în frunte cu IPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, au oficiat o slujbă de pomenire şi un parastas.

Un alt doilea ceremonial religios şi militar s-a desfăşurat în Parcul „Mihai Eminescu“, la Crucea Martirilor Unirii 1918 – 1919. Manifestările au debutat cu o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu IPS Timotei Seviciu.

Ulterior au depuse coroane şi jerbe de flori din partea instituţiilor publice locale, a asociaţiilor de revoluţionari, a partidelor politice.

În cadrul manifestărilor a fost susținut și un program artistic realizat de ansamblul de copii de la Palatul Copiilor

La finalul manifestării garda de onoare alcătuită din militari ai Batalionului 191 „Colonel Radu Golescu“ a defilat prin faţa celor prezenţi.

La Crucea Martirilor din Parcul „Mihai Eminescu“, prefectul județului Arad, Cosmin Pribac, a citit mesajul premierului Victor Ponta, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

„Ziua Națională a României este, în fiecare an, un moment unic, special, marcat de speranță, de recunoștință și de solidaritate. În această zi, românii din țară și de pretutindeni își afirmă identitatea, se mândresc cu țara lor și spun întregii lumi că au fost, sunt și vor fi o națiune puternică și demnă. Pe 1 decembrie românii celebrează trecutul și cinstesc memoria înaintașilor, se bucură împreună de prezent și privesc cu încredere spre viitor.

Astăzi, mai mult ca oricând, românii au motive pentru a fi încrezători. România se află pe un drum bun, al creșterii economice și al refacerii echilibrelor sociale, al modernizării și eficientizării serviciilor publice, al consolidării instituționale și al reafirmării mândriei şi valorilor autentice ale românilor. Este drumul la care au visat toți cei care s-au jertifit pentru crearea statului național  unitar român. Parcurgerea sa reprezintă o garanție că, la momentul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, vom trăi cu toții într-o Românie Puternică, un stat de drept consolidat, cu oameni apreciați pentru munca lor, cu un nivel de trai care să asigure tuturor o viață decentă și cu o societate solidară, în care există şanse egale pentru toţi.

Pentru a atinge aceste obiective, România are nevoie de stabilitate și de lideri politici responsabili, care să ducă mai departe proiectul de construcție și dezvoltare. Greșelile trecutului nu trebuie repetate. Cearta și dezbinarea nu aduc decât sărăcie și alienare, fiind instrumente de distrugere a spiritului comunitar și a identității naționale. Ziua de astăzi trebuie să ne amintească tuturor că puterea stă în unire, iar unirea este posibilă doar dacă interesul național este pus înaintea oricărui interes particular.

Indiferent de vârstă, de statut social, de etnie sau de credinţă, suntem cu toţii români şi avem împreună un obiectiv important, acela de a construi pentru noi şi pentru copiii noştri o viaţă mai bună şi mai sigură aici, acasă. Trebuie să avem încredere în capacitatea noastră de a fi solidari şi de a coopera, astfel încât România să devină ţara în care fiecare îşi găseşte locul, rolul şi împlinirea personală şi profesională.

La mulţi ani tuturor românilor!

La mulți ani, România!“

foto: Prefectura Arad

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare