2-5 iunie – Zilele Culturii Austriece, organizate în premieră la Arad. PROGRAM

Publicat de actualitati-arad in 28 May, 2014 | Parerea ta

fotoExpoziții, concerte, proiecții de film, workshop-uri și întâlniri cu personalități ale vieții culturale din Austria, fac parte din programul primei ediţii a Zilelor Culturii Austriece la Arad, manifestare care se va desfășura în perioada 2-5 iunie.

În primul eveniment din cadrul Zilelor Culturii Austriece la Arad, programat pentru ziua de 2 iunie, vor fi prezentate politicile culturale elaborate de Ministerul de Externe al Republicii Austria, în contextul socio-cultural al Austriei de acum 100 de ani, printr-o expoziție tematică itinerantă cu titlul „Anul 1914 – (Ne)liniștea dinaintea furtunii” – 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial.

Curatorii expoziției sunt Manfred Thumberger și dr. Stefan Kutzenberger de la Universitatea din Viena.

„Aradul este primul oraș în care această expoziție organizată de Forumul Cultural Austriac la București va fi prezentată publicului din România. Ea va fi deschisă în perioada 3 iunie – 13 iulie, zilnic între orele 8.00 – 18.00, la Consiliul Județean Arad. Vernisajul expoziției va avea loc în 2 iunie, la ora 19.00, la Consiliul Județean, în prezența ES dr. Michael Schwarzinger, ambasadorul Republicii Austria la București, a consulului onorific al Republicii Austria la Timișoara, Vasile Onofrei, și a altor personalități marcante ale diplomației și vieții culturale din Austria și din România”, a precizat Rodica Tălmaciu, reprezentantul Asociaţiei Europa Musikforum Arad, unul dintre iniţiatorii evenimentului.

Rodica Tălmaciu a mai menționat că pentru acest eveniment va fi prezentă la Arad și Alteța Sa Prințesa Anita von Hohenberg, nepoată a Prințului Moștenitor al Austriei, Franz Ferdinand.

Conferința organizată în preambulul vernisajului expoziției va fi susținută de dr. Stefan Kutzenberger, de la Universitatea din Viena.

Ziua de 3 iunie este dedicată proiectului socio-educațional (superar), care are ca scop asigurarea accesului la educația muzicală și în general la artă și cultură, tuturor copiilor și tinerilor, indiferent de categoria socială din care aceștia provin.

Proiectul este coordonat în Austria de trei dintre instituții culturale și/sau sociale, Konzerthaus, Wiener Saengerknaben și Caritas. Începând cu luna mai 2013, acest proiect s-a extins sub forma unui proiect pilot și în România, în regiunile Brașov și Sf. Gheorghe.

Gerald Wirth, directorul corului de băieți vienezi, Wiener Saengerknaben, va susține în ziua de 3 iunie, la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad, un workshop/atelier de lucru de educație muzicală (superar), incluzând și o repetiție publică.

Ziua se va încheia cu un concert al Corului de copii (superar) din România, dirijat de Elana Andrews din Australia.

În 4 iunie, în cea de-a treia zi a evenimentului este programată expoziția de scenografie „Lumi de vis – Realismul poetic a lui Manfred Waba”.

Vernisajul acestei expoziții a fost programat pentru ora 17.00, la Galeria de Artă „Delta”.

La acest vernisaj, ansamblul de muzică World Donauwellereiter din Viena va oferi publicului un moment muzical inedit, au anunțat organizatorii.

Zi dedicată filmelor

Regizorului Robert Dornhelm de la Hollywood, cel care semnează regia unor filme precum „Război și pace”, „Prințul Rudolf”, „Anne Frank”, „Spartacus”, „Cele zece porunci”, „Recviem pentru Dominic”, îi este dedicată cea de-a patra zi a manifestărilor dedicate culturii austriece.

Astfel, în ziua de 5 iunie, între orele 14.00 și 17.00, la Colegiul Național „Moise Nicoară“ vor putea fi vizionat filmele „Prințul Rudolf”, „Anne Frank”, dar și ecranizarea operei „La Boheme” de G. Puccini.

Evenimentul va include şi premiera națională a filmului „Recviem pentru Dominic”, premiat cu „Globul de aur”, inspirat dintr-o întâmplare reală petrecută în timpul Revoluției din Decembrie 1989 la Timișoara. Premiera națională a filmului este programată la ora 17.00.

Seara se va încheia în sala festivă a Colegiului Naţional „Moise Nicoară” cu un dialog live între Robert Dornhelm, născut în Timișoara, și jurnalistul și analistul politic Emil Hurezeanu, sub titlul generic „Din Banat la Hollywood”.

„Cele patru zile dedicate Culturii Austriei vor constitui un punct de referință în agenda culturală a județului Arad cu ecou în întreaga țară și dincolo de granițe.

Accesul publicului va fi liber în limita locurilor disponibile”, a spus Ana Maria Dragoş, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, a spus că în cadrul acestui eveniment se vor pune bazele înfrăţirii judeţului Arad cu Regiunea Burgenland din Austria.

Manifestarea Zilele Culturii Austriece la Arad va fi organizată de Consiliul Județean Arad, în colaborare cu Centrul Cultural Județean Arad, Forumul Cultural Austriac la București, Asociația Culturală Musikforum Europa Arad sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Republicii Austria la Arad și al Consulatului Onorific al Republicii Austria la Timișoara.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Social

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare