Zi istorică: Francisc, primul papă latino-american, a urcat pe Tronul Vaticanului

Publicat de actualitati-arad in 19 Mar, 2013 | Parerea ta

papa franciscPapa Francisc, primul Suveran Pontif latino-american, a urcat, marţi, oficial, pe Tronul de la Vatican, în prezenţa a peste un milion de oameni, dar şi a numeroşi şefi de stat şi de guvern, printre care şi preşedintele României, Traian Băsescu.

Pontificatul argentinianului Jorge Mario Bergoglio, 76 de ani, a început oficial odată cu primirea însemnelor papale – inelul sfântului Petru şi paliul papal, atributele puterii pontificale.

Paliul este o fâşie confecţionată din lână de miel, care îl simbolizează pe Hristos. Paliul măsoară 2,60 metri lungime şi 11 centimetri lăţime şi este ţesut din lână de oaie şi de miel, peste care sunt amplasate cinci cruci roşii, care amintesc de cele cinci răni ale lui Iisus, provocate de piroane pe cruce. Paliul este purtat de papă peste veşmintele pontificale, simbolizând rolul său de păstor al unei turme de peste 1,2 miliarde de credincioşi.

“Inelul Pescarului”, celălalt însemn pontifical pe care îl va purta papa Francisc, nu va fi de aur, ci de argint aurit. Potrivit purtătorului de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, dintre modelele care i-au fost prezentate, papa Francisc a ales un model în care apare imaginea Sfântului Petru cu o cheie. Autorul modelului este sculptorul italian Enrico Manfrini, decedat în anul 2004, cunoscut ca “sculptor al papilor”.

Totodată, în interiorul bazilicii Sfântul Petru, a fost oficiată o slujbă solemnă de începere a pontificatului lui Francisc, celui de-al 266-lea papă.

În timpul slujbei, un cardinal a intonat ritualul de inaugurare de la începutul liturghiei, spunând: „Bunul Păstor l-a însărcinat pe Petru să-i hrănească mieii şi oile; astăzi, îi urmezi ca episcop al bisericii“.

Ulterior, şase cardinali – care îi reprezintă pe toţi cei 207 cardinali care fac parte din Colegiul Cardinalilor – s-au apropiat de papă, pentru a-i făgădui ascultare.

Papa Francisc a lansat, marţi, un apel către responsabilii economici, politici şi sociali, să nu permită ca semnele distrugerii şi morţii „să însoţească mersul lumii noastre”, subliniind că fiecare trebuie să aibă “respect pentru orice creatură a lui Dumnezeu şi pentru mediu”.

“Totul este încredinţat pazei omului. Când omului îi lipseşte această responsabilitate, când noi nu avem grijă de creaţie şi de semeni, atunci îşi găseşte locul distrugerea”, a declarat el. “În fiecare epocă, sunt Irozi care complotează pentru moarte, distrug şi desfigurează faţa bărbatului şi a femeii”, a adăugat Papa, adresându-se “tuturor celor care ocupă roluri de responsabilitate în domeniile economic, politic sau social”.

Deviza noului papă: Ales prin milă

Reprezentanţii Vaticanului au prezentat blazonul Papei Francisc care este aproape identic cu cel pe care îl avea ca arhiepiscop în Buenos Aires. Singura diferenţă este că acum mitra de cardinal a fost înlocuită cu cea papală. Deviza înscrisă pe blazon este ,,ales prin milă”.

Jorge Bergoglio şi-a ales numele de Francisc în memoria lui “Poverello” din Assisi, Sfântul Francisc, care, în secolul al XIII-lea, a vrut să reconstruiască Biserica, divizată la fel ca şi în prezent, și a lucrat pentru pace şi respect faţă de natură.

Noul papă argentinian, care a comentat o evanghelie ce evocă rolul lui Iosif, soţul Fecioarei Maria, în această zi de sărbătoare a Sfântului Iosif, a adăugat că Papa “trebuie să îşi deschidă braţele (…) pentru a primi cu afecţiune şi sensibilitate toată umanitatea, în special pe cei slabi, pe cei mai săraci, pe cei mai mici”.

Papa Francisc i-a adus un omagiu “veneratului predecessor” Benedict al XVI-lea, făcând aluzie la “coincidenţa foarte bogată în semnificaţii” a acestei ceremonii oficiate de ziua Papei emerit german, Joseph Ratzinger.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din International

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare