Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE 2 Zeci de elevi din Ineu, cu dureri de burtă şi vărsături

Zeci de elevi de la Colegiul „Mihai Viteazul” din orașul arădean Ineu au acuzat dureri de burtă, vărsături şi diaree, iar autorităţile de sănătate publică au început, joi, o anchetă, pentru a stabili cauzele îmbolnăvirilor.

Conducerea şcolii a cerut suspendarea cursurilor, însă deocamdată s-a decis doar aplicarea măsurilor de dezinfecţie generală a clădirii, pentru că niciun copil nu a necesitat internare, conform News.ro.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) s-au deplasat, joi, la Colegiul „Mihai Viteazul” Ineu, unde în jur de 50 de copii s-au îmbolnăvit în ultimele două zile, acuzând dureri de burtă, vărsături, diaree şi febră uşoară.

O parte dintre copii, toţi din cliclul primar şi gimnazial, au ajuns la Spitalul Orăşenesc Ineu, unde s-a constatat că simptomatologia nu este severă, astfel că nu au fost internaţi.

Medicii din Ineu spun că diagnosticul prezumtiv este de gastroenterocolită, posibil infecţioasă, urmând să fie confirmat de analize de laborator.

În afară de elevii bolnavi, zeci de copii au lipsit joi de la şcoală.

Conducerea şcolii a transmis DSP Arad un raport privind situaţia, solicitând suspendarea cursurilor vineri.

DSP a decis, deocamdată, aplicarea măsurilor de dezinfectare generală a clădirii după programul şcolar şi trierea elevilor dimineaţa la începurul cursurilor, urmând să investigheze cauza îmbolnăvirilor în masă.

Inspectorul şcolar general, Claudius Mladin, a declarat pentru News.ro că suspendarea cursurilor va fi decisă de o comisie a Prefecturii doar dacă DSP va considera că este necesară luarea acestei măsuri.

Primarul oraşului Ineu, Călin Abrudan, care s-a deplasat la liceu pentru a evalua situaţia, a spus că au început deja procedurile de dezinfecţie a sălilor de clasă din care provin elevii bolnavi, iar după cursuri va fi dezinfectată toată şcoala.

UPDATE

Medicul cabinetului școlar împreună cu directorul Colegiului „Mihai Viteazul” Ineu, au transmis către Direcția de Sănătate Publică a județului Arad informația privind apariția a aproximativ 50 de cazuri de boală cu simptomatologie digestivă la Școala primară și la Școala gimnazială din cadrul Colegiului „Mihai Viteazul” Ineu.

Inspectoratul Școlar Județean Arad a ținut permanent legătura cu conducerea unității de învățământ, care a luat măsuri pentru împiedicarea răspândirii virusului prin efectuarea dezinfecției sălilor de clasă în care au apărut îmbolnăvirile, informarea elevilor, cadrelor didactice și personalului școlii despre măsurile de igienă și de prevenție care se impun în asemenea cazuri.

A fost informată și Direcția de Sănătate Publică a județului Arad pe fax, care prin intermediul a două echipe de inspectori sanitari și doi medici din Departamentul de supraveghere au efectuat o anchetă epidemiologică în focar și au îndrumat conducerea colegiului privind acțiunile ce vor trebui intreprinse în continuare.

Contactați telefonic, cei 7 medici de familie din Ineu, au declarat că în perioada 21 – 23 noiembrie 2017 au consultat și pus diagnostic de „suspiciune de gastro-enterită” la 12 pacienți.

Cursurile școlare nu se suspendă la unitățile de învățământ, iar ancheta epidemiologică este în desfășurare.

ISJ Arad a informat și Ministerul Educației Naționale cu privire la situația de la la Colegiul „Mihai Viteazul” Ineu, județul Arad.

Unitatea de învățământ ține permanent legătura cu Direcția de Sănătate Publică Arad.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de ISJ Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

UPDATE 2

În data de 23 noiembrie 2017 medicul școlar și conducerea unității școlare notifică la DSP Arad existența unui număr de aproximativ 50 de copii cu simptome de vărsătură și diaree.

Aspectele sesizate  au  fost verificate de specialiști din cadrul DSP Arad atît la școala gimnazială cât și la Compartimentul Primiri Urgențe din Ineu.

În unitatea de învățământ sunt înscriși 371 de elevi, la momentul controlului fiind absenți 57, în condițiile în care în mod obișnuit, din informațiile furnizate de dl. director adjunct, media zilnică a elevilor absenți este de 25.

În periaoada 21-23 noiembrie 2017 la CPU Ineu s-au prezentat 8 pacienți cu vărste cuprinse între 11-13 ani, acuzănd grețuri, vărsături și diaree.Toți pacienții au avut forme ușoare de boală, refuzând internarea. Trei dintre aceștia au fost investigați privind o posibilă patologie infecțioasă, coproculturile fiind negative la fel și investigațiile pentru patologia virală.

Prezumând că, toți pacienții sunt din aceeași clasă, medicul care a consultat în CPU cei trei pacienți din data de 21 noiembrie 2017 a recomandat conducerii școlii oprirea activităților didactice la clasa respectivă. Recomandarea a fost urmată și începând cu data de 22 noiembrie 2017, toți cei 29 de elevi înscriși nu au mai frecventat școala.

În unitatea școlară starea generală de igienă este corespunzătoare, există substanțe dezinfectante și se utilizează conform indicațiilor de utilizare. Unitatea este racordată la rețeaua de apă a orașului, nu au fost semnalate avarii sau întreruperi de furnizare a apei potabile, organoleptic nu s-au sesizat modificări ale potabilității. Calitatea apei  furnizată de uzina din localitate a fost verificată prin analize de laborator atât microbiologic, cât și fizico-chimic în data de 20 noiembrie 2017, fără să se constate neconformități.

Au fost prelevate, în vederea analizării la Laboratorul din cadrul DSP Arad,  probe de apă potabilă, probe din produsele alimentare acordate prin programul Laptele și cornul; de asemenea pentru verificarea eficienței dezinfecției au fost prelevate teste de pe suprafețe din săli de clasă și grupuri sanitare.

Au fost făcute următoarele recomandări: intensificarea acțiunilor de educație pentru sănătate cu privire la igiena personală și  colectivă; efectuarea triajului epidemiologic zilnic pâna la eliminarea riscului de transmitere a eventualei patologii infecțioase;efectuarea unei operațiuni suplimentare de dezinfecție a tuturor spațiilor din unitatea de învățământ; notificarea de îndată a DSP Arad cu privire la apariția oricărui eveniment legat de sănătatea elevilor.

În ultimele 24 de ore  la unitatea de primiri urgențe din localitate nu au fost înregistrate alte cazuri de patologie digestivă la copii.

În concluzie, nu se confirmă evoluția focarului cu 50 de cazuri de boală cu simptomatologie digestivă, semnalat de medicul cabinetului școlar și conducerea unității școlare.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de DSP Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

4 Comments

 • Anonim (pentru binele meu)

  Doresc sa va aduc la cunostita urmatoarorul lucru cu speranta ca se va face ceva…

  Foarte mult liceeni calatoresc zilnic la Ineu (judetul Arad) unde se afla “Colegiul Mihai Viteazul” Ineu, pentru a invata, dar abonamentele sunt decontate intr-un mod jalnic, vreo 20-30 de lei si in nainte de Craciun poate 50… Jalnic! Parintii sunt cei care trebuie sa suporte restul abonamentului. Aandonul scolar e in continuă crestere, iar, proaspatul “Colegiu'” sustine se pare aceasta practica prin simplul mod ca nu decontraza mai mult.

  Va rog luati macar dvs. masuri!

  Am incredere, multumesc!

  • Anonim2

   Este foarte adevarat, abonamentele sunt scumpe,iar copii nici macar nu au loc sa stea jos pe parcursul calatoriei zilnice de 15-30 km, pe langa ca nu primesc decontari ale abonamentelor.Multi stau pe culoar inghesuiti.
   De cand a inceput anul scolar nu au primit niciun leu, si chiar daca intr-un final vor primi acei bani, decontul nu va reprezenta nici macar 50% din suma platita.

  • Anon

   Din ce timpuri antice te tragi? Elevii nu merg la “bar” merg la pub/cafenea. Pentru ca trebuie sa fii spalat pe creier sa mergi zi de zi, ora de ora la materii care nu o sa iti aduca nici un plus in viata. Asa ca, daca sistemul curent se asteapta sa fie suportat, sa suporte si sitemul cateva absente la orele nefolositoare in care se bucura si elevii de o cafea buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.