YouTube România, aproape de lansare. Câţi bani vor primi compozitorii

Publicat de actualitati-arad in 22 Mar, 2013 | Parerea ta

you tubeGrupul Google pregăteşte lansarea YouTube România, aşteptată cu mare interes de compozitorii români, care urmează să primească bani pentru videoclipurile încărcate pe acest site, în baza unui contract semnat, pe 6 martie, între Google Ireland Limited şi UCMR-ADA.

Organismul de gestiune a drepturilor de autor Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia pentru Drepturile de Autor (UCMR-ADA), care reprezintă pe teritoriul României 7.800-7.900 de compozitori şi textieri de muzică, şi-a informat membrii că, pe 6 martie, a semnat cu Google Ireland Limited o “Autorizaţie licenţă neexclusivă de utilizare a operelor muzicale prin streaming oneros” pentru site-ul YouTube.

“Prin intermediul acestui contract, UCMR-ADA a obţinut pentru membrii săi dreptul de a colecta remuneraţii, pentru utilizările operelor muzicale pe internet, pe site-ul YouTube, prin streaming”, se spune în anunţul UCMR-ADA.

Organismul de gestiune a drepturilor de autor îşi atenţionează membrii că “data intrării în vigoare a autorizaţiei-licenţă neexclusivă este data lansării platformei YouTube-România”. “Această dată este stabilită de partenerii noştri de la Google, iar modalitatea de comunicare către public va fi, cu siguranţă, una de impact mediatic”, precizează UCMR-ADA.

Cântăreţii par a fi cei mai interesaţi de lansarea versiunii localizate a YouTube, deoarece – în baza contractului semnat între UCMR-ADA şi Google – vor putea să încaseze bani pentru melodiile lor care vor fi postate pe YouTube România. Însă la fel cum nu se cunoaşte încă data oficială de lansare a YouTube România, nici UCMR-ADA nu a comunicat detaliile legate de procentele pe care le va încasa de la YouTube pentru membrii săi.

Surse din industrie au declarat că există o metodologie pentru utilizarea operelor muzicale pe internet şi, în baza acesteia, compozitorii români vor primi un procent din veniturile pe care le va realiza YouTube România. Conform aceloraşi surse, acest procent ar fi în jur de 5%.

Site-ul de partajare de fişiere video YouTube, proprietate a grupului Google, a devenit una dintre cele mai importante surse de informare din lume, potrivit unui studiu realizat de centrul de cercetare american Pew, publicat în Statele Unite în luna iulie 2012. Acest studiu a evidenţiat faptul că subiectele de actualitate au fost cele mai căutate pe YouTube într-o perioadă de 15 luni, între 2011 şi 2012. Totodată, YouTube susţine că peste 72 de ore de înregistrări video sunt postate pe site în fiecare minut şi că peste patru miliarde de fişiere video sunt vizionate în fiecare zi.

citiţi mai multe pe mediafax.ro 

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Din tara

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare