Ziarul electronic al arădenilor

Voluntariat și educație ecologică în Munții Godeanu

Proiectul „Educație Ecologică și Voluntariat în Masivul Godeanu“ constă în organizarea unor tabere multidisciplinare la refugiul Gugu, situat pe traseul montan spre Vârful Gugu (2.291 metri), din Masivul Godeanu, care face parte din Rezervația Biosferei – Parcul Național Retezat.

Acest proiect se desfășoară în perioada mai-septembrie 2017 și este derulat de Asociația Summit Arad, având parteneri Liceul Tehnologic Iuliu Moldovan  din  Arad și Liceul Teoretic Pâncota, împreună cu partenerul principal, Administrația Parcului Național Retezat (APNR) și Primăria comunei Râu de Mori, din județul Hunedoara, localitate situată la poalele Muntelui Retezat, pol turistic al Țării Hațegului.

În cadrul acestui proiect se vor desfășura mai multe tabere, cu aprobarea Salvamont și sprijinul Administrației Parcului Național Retezat, iar  începând cu data de 16 iunie, taberele sunt  monitorizate de Agenția de Protecția Mediului Caraș Severin.

În acest an se vizează efectuarea unor lucrări de reparații și îmbunătățiri la refugiul Gugu, prin organizarea unor tabere de voluntariat, dar există și o componentă educativă, al cărei scop este acela de a implementa principii ecologice în rândurile copiilor care vor veni în perioada 17-23 august pentru o tabără ecologică de tip ”junior-ranger” într-un cadru natural unic și feeric.

O astfel de tabară se constituie, pentru cei cu experiență, într-un nou prilej de a revedea locuri binecunoscute, iar pentru cei novici este un prilej de a se familiariza cu muntele, de a deprinde acele reguli de comportament civilizat în natură, ajutându-i să își dezvolte abilități și deprinderi necesare ascensiunilor și drumețiilor montane.

Muntele ne poate deveni cel mai bun prieten, iar datoria noastră, a celor ce pătrundem poate în mod prea agresiv în mijlocul naturii, este să păstrăm curățenia, debarasându-l de orice deșeuri rezultate în urma vizitei noastre, limitând astfel  prejudiciile aduse florei și faunei lui. Acțiunile de educație ecologică se constituie în adevărate cursuri care vor avea durata de câteva zile.

„Prima acțiune de acest gen va începe în 30 iunie 2017, când vom pleca spre refugiul Gugu și va dura până în 5 iulie. O a doua tabără de voluntariat va avea loc din 3 până în 10 august. Activitățile specifice de tineret fac parte din proiectul Educație Ecologică și Voluntariat în Masivul Godeanu“, prin programul Spații Verzi – componenta Arii Naturale Protejate, al Fundației pentru Parteneriat și Mol Romania“, a declarat doctorul Marius Orban, manager de proiect și președintele Asociației Summit din Arad.

Pentru că locul unde se află refugiul Gugu este foarte sălbatic, urcarea putându-se realiza doar pe o cărare abruptă străbătută la pas   și  pentru că nu există altă posiblitate de folosire a unor mijloace motorizate, peste 1300 de kg de materiale de construcție care vor fi folosite la amenajări au fost transportate în aceste zile cu un elicopter la altitudinea de 1678 de metri.

O altă activitate care s-a derulat deja a avut loc de Ziua Internațională a Biodiversității, care se sărbătorește anual la data de 22 mai. Cu acest prilej, echipa Summit Arad a urcat pe  munte și a sărbătorit activ, prelevând imagini fotografice cu flora și fauna întâlnite, care se vor constitui într-o viitoare expoziție.

Vârful Gugu este cel mai înalt din masivul Godeanu (2.291m), iar caracteristica lui nu este dată de înalțimea la care ești nevoit să urci pentru a-l atinge, ci de faptul că este cel mai ascuns vârf din Carpați, situat la o distanță apreciabilă de orice infrastructură.

Accesul la refugiul Gugu se făcea, până de curând, străbătând teritoriul ultimului Peisaj Forestier Intact.  Prin  definiție, acesta este un teritoriu din cadrul zonei forestiere, care conține ecosisteme împădurite și neîmpădurite (gol alpin, lacuri, mlaștini) cu influențe umane minime, care măsoară o suprafață de minim 500 kilometri pătrați, se extinde pe  cel puțin 10 kilometri și este situat în zona temperată a Europei.

Din păcate, peisajul  forestier a fost afectat recent de intervenția antropică, prin defrișări, pierzându-și aceste  caracteristici. Chiar și așa, refugiul este situat într-o zonă deosebită, într-un nucleu de sălbăticie,  la aproape 1700 m altitudine și la aproximativ 40 de km de cea mai apropiată localitate.

Refugiul Gugu a fost  construit in anul 2011 cu fonduri de la Fundatia pentru Parteneriat si Mol Romania. Arhitectura  refugiului este unică în țara noastră,  preluată după un model elvețian. Adăpostul  este construit doar din piatră, lemn și pământ, iar acoperișul este  înierbat, integrându-se perfect  în  mediu  înconjurător, în armonie cu natura.

În prezent servește drept centru de informare turistică, refugiu și locație pentru desfășurarea de tabere de pedagogie ecologică. Atragem atenția că pătrunderea în această zonă a masivului Retezat se face deocamdată pe proprie răspundere, traseul turistic fiind în curs de omologare. Informații suplimentare se pot obține  pe paginile  de facebook  „Refugiul Gugu – rezervări online” și Asociatia Summit Arad, sau  de la Administrația Parcului Național Retezat .

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Birou de presă al Asociației Summit Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.