Ziarul electronic al arădenilor

Vizită la Muzeul de istorie naturală din Viena

muzeuGALERIE FOTO Muzeul de istorie naturală din Viena împlinește, anul acesta, 125 de ani, fiind considerat o casă plină de istorie care povestește istoria naturii, a omenirii și a planetei noastre.

Muzeul, care a fost ales printre cele mai bune 10 din lume, are 39 de săli de expoziție, cu mai multe compartimente: mineralogie, geologie, botanică, zoologie, arheologie, biologie și antropologie, preistorie etc.

Clădirea muzeului a fost construită ca să poată oferi suficient loc colecției de obiecte naturale adunate de soțul Mariei Terezia, Franz Ștefan von Lotringen.

Muzeul adăpostește, pe lângă saurieni, și pe cea mai cunoscută femeie din Austria, micuța și grăsuța Venus din Willendorf, o figură de calcar veche de 25.000 ani, care este considerată ca fiind cel mai vechi simbol al fertilității.

Construită de arhitecții Ringului, Semper și Hasenauer, clădirea este pentru foarte mulţi oameni, în general, primul muzeu vizitat.

Foarte multe lucruri au rămas, în clădire, ca la început. Pardoseala şi vitrinele din lemn sunt originale şi protejate ca monument și, în consecință, nu au voie sa fie înlocuite. Muzeul, care a fost conceput ca un muzeu cu lumină naturală, a fost legat complet la curent electric abia la începutul acestui secol. Până atunci, în anumite săli, o dată cu apusul soarelui, era întuneric.

Mai “luminos“ s-a făcut și din alt punct de vedere. A fost închisă sala denumită „sala raselor“, în care antropologul Johann Szivassy a avut voie să expună timp de două decenii prezentarea sa bazată pe cercetarea nazistă a raselor.

În noua sală de antropologie, vizitatorii pot urmări evoluția omului, a mersului biped, de la omul prehistoric, până la omul modern.

O vizită la muzeu este ca o călătorie  prin uimitoarea diversitate a naturii, de la insecte la pietre prețioase, minerale, până la dinozauri cu o mulțime de exemplare care au dispărut deja sau sunt pe cale de dispariție. Multe exemplare sunt împăiate.

În sala saurienilor, construită  special pentru Muzeul de științele naturii, pe lângă schelete și resturi ale animalelor preistorice, se mai poate vedea și un allosaurian în mărime naturală, care se mișcă și scoate sunete.

De asemenea, se mai găsește un model în mărime originală a „păsării spaimei” (Phorusrhacide) și exponate noi și fascinante, cum sunt craniile de Horndinosaur.

Nu există animal care să nu poată să fie văzut aici, de la codalbul împuscat de prințul moștenitor Rudolf, care a fost un ornitolog amator, până la elefanți, chiar dacă probabil că elefanții în carne și oase de la Grădina Zoologică Schönbrunn sunt mult mai admirați. Aici există și multe din animalele care au dispărut.

Pentru că muzeul deţine câteva milioane de obiecte care povestesc istoria omenirii, aproape că nu mai este loc şi, astfel, multe exponate nu pot să fie văzute decât digital.

Un loc de seamă îl are un obiect gri, în aparenţă neremarcabil. Meteoritul de fier „Hrascina“, care a căzut în 1751, la Zagreb, acesta fiind cel mai vechi obiect extraterestru din muzeu.

Din noiembrie 2012, în sala meteoriților (Meteoritensaal) se poate vedea cea mai mare și mai veche colecție de meteoriți din lume, 1.100 de „pietre căzute din cer”.

Cu ajutorul unui simulator 3D se poate simula impactul unui meteorit cu pământul.

Chiar și sfârșitul lumii poate să fie declanșat de oricine, care, pe simulator, poate să aleagă mărimea meteoritului și viteza cu care acesta cade. Un corp ceresc de 100 m diametru lasă un crater de 400 m adâncime.

În muzeu este prezentat doar ceea ce este dovedit științific. Astfel, aici lucrează 60 de cercetători, unul dintre aceștia fiind cel care se ocupă de meteoriți.

În septembrie, muzeul va primi primul planetariu digital din Viena, unde vizitatorii pot să simuleze un zbor spre Saturn, o erupție pe Jupiter sau o aterizare pe Lună.

Sala pietrelor prețioase (Edelsteinsaal) strălucește în adevăratul sens al cuvântului, pentru că aici se poate vedea un topaz uriaș de 117 kg și un “buchet de bijuterii”  care a aparținut Mariei Terezia.

De pe acoperișul muzeului se poate admira panorama unică a orașului vechi.

Informaţii utile:

Deschis de joi până luni, între orele 9.00 – 18.30, miercuri  9.00 – 21.00,  marţi închis. Un bilet costă 10 euro, dar este gratis pentru tinerii până la 19 ani.

Adresa: Burgring 1. Intrarea pentru vizitatori se face din Maria-Theresien-Platz, 1010 Wien

text&foto: Rodica Roșca

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.