Ziarul electronic al arădenilor

Vila Nufărul – o ruină în Stațiunea Moneasa

GALERIE FOTO Vila Nufărul din Stațiunea Moneasa, locul unde au fost amenajate primele băi termale, a devenit o ruină, dar actualul proprietar al clădirii construite în 1891 a spus că aceasta ar urma să fie complet reconstruită după planurile iniţiale și va realiza și un spa cu locuri de cazare şi magazine.

Vila Nufărul a funcţionat neîntrerupt până după Revoluţia din 1989. Impozantul edificiu, numit  Vila „Nufărul” sau „Vila nr. 1“, avea o lungime de 80 m. La parter, au fost amenajate 13 cabine pentru baie. Fiecare cabină avea câte o vană, placată cu „marmură roşie” de Moneasa. Vănile noi au avut o capacitate diferită, de la 1 mc până la 3 – 4 mc.

Cele mai mici au fost destinate copiilor, cele mijlocii pentru 1 – 2 persoane, iar cele mai mari pentru 3-4 persoane. Alimentarea cu apă s-a făcut prin trei robineţi, unul cu apă termală supraîncălzită, altul cu apă termală naturală şi al treilea cu apă rece.

Cabinele erau fiecare dotate cu un pat şi cuier pentru haine. Tot la parter s-a aflat cabinetul medical, precum şi saloane, în care protipendada vremii putea purta discuţii diverse, un club de distracţii şi grupuri sociale, iar la etaj erau camerele de oaspeţi.

Însă, de 27 de ani, clădirea a fost abandonată, trecând prin portofoliile mai multor oameni de afaceri, deţinătorul actual fiind industriaşul Valer Blidar, care controlează, între altele, fabrica Astra Vagoane Călători. El promite de mai bine de un deceniu că o va restaura pentru a-i reda strălucirea de altădată, însă pentru amânarea lucrărilor dă vina pe o dispută cu autorităţile locale.

Niciunul dintre proprietarii monumentului de arhitectură nu a făcut după 1990 lucrări de reparaţii, astfel că imobilul a devenit o ruină.

Primarul comunei Moneasa, Ioan Herbei, a spus, pentru News.ro, că simbolul staţiunii a devenit un pericol pentru turişti, din cauza stării de degradare existând riscul de prăbuşire. Proprietarul actual a îngrădit locul, însă gardul a fost dărâmat, astfel că mulţi turişti continuă să treacă printre zidurile vechi pentru a admira arhitectura şi pentru a face fotografii.

„Din păcate, din palatul strălucitor au rămas câteva încăperi. S-a furat tot ce s-a putut. Din cauză că nu a fost protejat locul de către proprietari, până şi gresia şi faianţa veche au fost smulse. Degradările sunt prea mari să mai poată fi vorba de restaurare, locul trebuie reconstruit. Cu actualul proprietar am avut foarte multe discuţii în ultimii ani şi de fiecare dată a promis ca va începe investiţiile. Sperăm să se întâmple cât mai curând, pentru că vobim de un simbol al staţiunii, care dacă va fi readus la viaţă poate relansa turismul în zonă. Primăria nu a avut şi nu va avea niciodată bani să cumpere proprietatea, practic depindem de bunăvoinţa deţinătorului actual”, a declarat, pentru News.ro, primarul comunei.

Singura posibilitate legală de constrângere a proprietarilor imobilelor neîngrijite este supraimpozitarea. Consiliul Local Moneasa a decis să aplice un impozit de 500% clădirilor care necesită reparaţii urgente, cum este cazul Vilei Nufărul, urmând ca până la finele anului deţinătorii să fie notificaţi.

Proprietarul monumentului arhitectural, Valer Blidar, spune că a fost nevoit să-şi amâne investiţiile din cauza unei dispute cu administraţia locală, dar şi pe fondul crizei economice. Blidar a achiziţionat, în 2006, o societate comercială în patrimoniul căreia se afla Vila Nufărul şi alte două obiective din Moneasa, plănuind ca în decurs de doi – trei ani să le restaureze, scrie News.ro.

„Pentru Vila Nufărul am estimat investiţii de 4 – 5 milioane de euro, dar am avut două motive pentru care am fost nevoiţi să amânăm totul. Primul este un proces cu administraţia locală, care după ce am achiziţionat proprietatea, şi-a trecut în patrimoniu un teren din spatele clădirii pe care există izvoarele termale. Fără acest teren, care este trecut pe contractul de vânzare-cumpărare, nu avem acces la izvoare, deci nu putem exploata resursa naturală. Am deschis un proces şi am câştigat terenul, dar sentinţa nu este definitivă”, a spus Blidar, citat de News.ro.

Referitor la acest aspect, primarul a afirmat că i-a concesionat omului de afaceri cei 700 de metri pătraţi care erau disputaţi, până la soluţionarea conflictului în instanţă, tocmai pentru a putea demara lucrările.

Valer Blidar a mai spus că, în imobilul care ar urma să fie complet reconstruit după planurile iniţiale, va realiza un spa cu locuri de cazare şi magazine.

„În acest moment, arhitecţii caută în arhive planuri vechi, pentru că dorim să dăm clădirii forma iniţială”, a spus omul de afaceri.

Pentru întârzierea derulării proiectului, Valer Blidar, care consideră că staţiunea are viitor şi merită investiţiile, mai dă vina pe criza economică apărută la câţiva ani după ce a cumpărat Vila Nufărul.

CITITI SI: Monografii: Cum a luat fiinţă baza de tratament de la Moneasa

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.