Vicepreședintele PE participă la Festivalul Minorităților

Publicat de actualitati-arad in 30 Aug, 2013 | Parerea ta

IMG_9368Festivalul Minorităților de la Arad, care din acest an este inclus în Mişcarea Charta XXI pentru reconcilierea popoarelor, se va desfășura în 6 septembrie, iar la eveniment va fi prezent și vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Surjan.

Mişcarea Charta XXI pentru reconcilierea popoarelor este un eveniment iniţiat de vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Surjan, iar din acest an a fost inclus și Festivalul Minorităților, manifestare cu tradiţie în municipiul Arad.

„L-am informat pe vicepreşedintele Parlamentului European, în discuţia pe care am avut-o la Bruxelles, că suntem competitori pentru titlul de Capitală Culturală Europeană şi ne dorim să transmitem un mesaj al bunei convieţuiri între oamenii de diferite etnii din Arad. De aceea, ediţia din acest an a Festivalului Minorităţilor este una complexă și cuprinde un program dedicat tuturor cetățenilor orașului nostru, indiferent de etnie, pe care îi invităm să ni se alăture”, a spus Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad.

„Festivalul Minorităților în orașul Arad, cetate culturală a diversității” este un eveniment dedicat porturilor  şi obiceiurilor etniilor care convieţuiesc în judeţul Arad.

În ziua de 6 septembrie, în centrul oraşului va avea loc o paradă a porturilor populare, urmată de prezentarea costumelor şi tradiţiilor specifice fiecărei etnii şi un spectacol de dans şi muzică tradiţională, susţinut de ansambluri şi formaţii ale minorităţilor.

Manifestarea a ajuns în acest  an la cea de-a VIII-a ediţie şi reflectă coabitarea celor nouă minorităţi entice din judeţul Arad cu majoritatea populaţiei locale.

În acest an, întregul continent sărbătoreşte Anul European al cetăţenilor, prilej cu care vor fi organizate mai multe  activităţi dedicate cetăţenilor: o expoziţie, concerte şi  ateliere de lucru.

De asemenea, pentru prima dată în Arad, va fi organizat un eveniment al Mişcării Charta XXI pentru reconcilierea popoarelor, înfiinţată pentru încurajarea reconcilierii între popoarele din Europa Centrală şi de Est.

Este vorba despre expoziția „Poduri între Națiuni”, cu lucrări care prezintă personalități notabile care au acționat ca persoane de legătură, ca liant cultural, între două sau mai multe națiuni din bazinul inter-carpatic.

„Vom asista  la o alăturare fericită a trei evenimente, care vor transforma Aradul într-o mică Europă. Festivalul Minorităţilor, un eveniment cu tradiţie în municipiul nostru, Anul European al Cetăţenilor, un eveniment care va scoate în evidenţă faptul că arădenii s-au integrat perfect în marea familie europeană şi Mişcarea Charta XXI pentru reconcilierea popoarelor, un eveniment al întregului continent”, a spus Iosif Matula, europarlamentar.

„Festivalul Minorităţilor în Arad, cetate culturală a diversităţii“ – PROGRAM

ora 12.00 – 13.00: Deschiderea expoziţiei „Poduri între Națiuni”, cu tema reconcilierea popoarelor Europei Centrale şi de Est – sala Regele Ferdinand din Palatul Administrativ

ora 13.00 – 14.00: Cocktail oferit de Primăria Arad – sala Regele Ferdinand

ora 14.00 – 14.30: Parada minoritătilor, pe traseul Primărie – Teatrul Clasic „Ioan Slavici” – Parcul Reconcilierii

ora 14.30 – 14.45: Deschiderea Festivalului Minoritătilor – Parcul Reconcilierii.

Participă Filarmonica de Stat Arad.

Discursuri: vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Surjan, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, europarlamentarul Iosif Matula

ora 14.45-15.00: Vizitarea standurilor de prezentare a minoritătilor, a standului de prezentare „Anul European al Cetăţenilor”, precum şi a expoziţiei fotografice cu imagini din municipiului şi judeţul Arad

ora 15.00 – 16.00:  Momente artistice susţinute de fiecare minoritate

ora 16-16.40: Concertul ansamblullui „Rapsodia“, condus de Vasile Rus, cu selecţii din folclorul românesc şi al minorităţilor

ora 16.00 – 17.30:  Ateliere de creaţie – pictură, sculptură, artă fotografică, tehnică origami

ora 17.50:  Închiderea festivalului

ora 18.00:  Concert la Filarmonica de Stat din Arad

Organizatorul Festivalului Minorităţilor în Arad, cetate culturală a diversităţii este Primăria municipiului Arad, iar parteneri sunt vicepreședintele Parlamentului European, Laszlo Surjan, europarlamentarul Iosif Matula, Primăria oraşului Nădlac, Primăria oraşului Pecica.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare