VEZI cum a fost promovat Aradul în Parlamentul European

Publicat de actualitati-arad in 06 Mar, 2013 | Parerea ta

Picture 108UPDATE GALERIE FOTO Sute de oameni, printre care numeroşi europarlamentari și membri ai Comitetului Regiunilor, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor de cultură europene, au fost prezenţi, marţi seară, la acţiunea de promovare a candidaturii Aradului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, eveniment organizat la Bruxelles, în Parlamentul European.

În timpul şi la finalul evenimentului, mai mulţi europarlamentari au cerut informaţii despre Arad, de la iniţiatorii acestei acţiuni de promovare.

Manifestarea dedicată Aradului, desfăşurată la etajul 3 al clădirii care găzduieşte Parlamentul European, a atras şi numeroşi turişti străini, aflaţi într-un tur al acestei instituţii.

Timp de aproape trei ore, circa 600 de oameni au fost oaspeţii arădenilor şi au putut afla informaţii despre Arad, despre tradiţiile şi cultura arădeană, dar şi despre produsele tradiţionale din judeţ.

Reprezentanţii minorităţilor din Arad, adică cei ai maghiarilor, germanilor, slovacilor, sârbilor, ucrainienilor, bulgarilor, evreilor, rromilor, îmbrăcaţi în costume populare, i-au poftit pe invitaţi să servească din produsele tradiţionale. Invitaţiile au fost făcute în limbile minorităţilor care locuiesc în judeţul Arad.

Astfel, cei prezenți la eveniment au putut gusta diverse produse tradiţionale, precum salam de Nădlac, şuncă, slănină, cârnaţi tradiţionali, pită de Pecica, cozonac cu nucă şi mac, sărmăluţe cu mămăliguţă, clătite cu carne şi ciuperci.

De asemenea, oaspeții arădenilor au putut să deguste vinuri din Podgoria Aradului şi ţuică, dar şi miere de albine.

Tot la evenimentul de promovare a Aradului, invitaţii au putut să vadă o expoziţie de pictură, intitulată “Aradul în imagini”. În expoziţie au fost prezetate tablouri ale pictorilor Mihai Takacs, Aneta Filip şi Pavel Juric.

Totodată, a fost prezentată şi o expoziţie cu fotografii ale membrilor cluburilor Foto Club Arad şi Foto Club Pro Arad, dar şi o expoziţie de obiecte şi produse tradiţionale. Linguri de lemn, ulcioare din lut, farfurii, sculpturi în lemn, ştergare, au fost câteva dintre produsele expuse.

Turiştii au fost interesaţi de pliantele şi cărţile cu imagini din Arad, dar şi de seturile de decoraţiuni interioare cu diverse clădiri reprezentative din Arad, confecţionate în miniatură.

“Vă mulţumesc că aţi răspuns invitaţiei noastre în Parlamentul European, un loc pe care , astăzi, îl putem numi Arad. Astăzi, prezenţa noastră la Bruxelles, în inima Europei, reprezintă foarte mult pentru consolidarea Aradului, un veritabil centru cultural, economic, şi istoric, o mare familie a Uniunii Europene. Acum, Aradul reprezintă o Europă în miniatură, cu o prezenţă etnică şi cultural complexă, care merită sintagma unitate în diversitate. Dovada bunei convieţuiri a tuturor etniilor în municipiul Arad se poate vedea şi în expoziţia noastră fotografică, prin vernisajul expoziţiei de pictură şi mai ales prin preparatele culinare. Sunt mându de oraşul Arad şi cred că, prin tot ceea ce am făcut, Aradul este o dovadă vie la apartenenţa noastră la Europa culturală şi istorică”, a spus Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, în discursul rostit în faţa celor prezenţi la evenimentul din Parlamentul European.

Dintre europarlamentarii din România, la evenimentul de promovare a Aradului au fost doar Theodor Stolojan, Cristian Preda, Iuliu Winkler şi Sebastian Bodu, care, din cauza unui accident, se deplasează cu ajutorul unui scaun cu rotile. Totodată, a fost prezent şi senatorul de Arad Mihai Răzvan Ungureanu.

Marţi seară, cei prezenţi au putut urmări şi două filme despre Arad. „Aradul: apă – foc –  lumină” a fost subiectul unuia dintre filmele cu care Aradul a fost promovat în Parlamentul European. Cel de-al doilea film, “Minorităţile din Arad”, este un film prin care au fost prezentate obiceiurile şi tradiţiile minorităţilor care convieţuiesc pe teritoriul Aradului.

Printre invitaţii arădenilor s-au aflat şi reprezentanţii localităţii belgiene Heist op den Berg, cu care Aradul s-a înfrăţit în anul 2011.

De asemenea, la evenimentul de la Bruxelles a participat ambasadorul României în Belgia, Ştefan Tinca, dar şi arădeanul Marius Lazurcă, ambasadorul României în Republica Moldova.

Iniţiatorii acţiunii de promovare a candidaturii Aradului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 au fost primarul Aradului, Gheorghe Falcă, şi europarlamentarul Iosif Matula.

Declaraţii

Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad:

“A fost o acţiune importantă de promovare a Aradului şi României în Parlamentul European. Ne interesează ca valorile europene să fie cunoscute aici, mai ales că intrăm într-o competiţie importantă pentru Arad, titlul de capitală culturală europeană în anul 2021. Aici, la Bruxelles, sunt oamenii care hotărăsc cine va câştiga această competiţie. Astfel, am luat această traiectorie de a ne prezenta valorile aici. Şi, evident, proiectul european pentru Arad pleacă de aici, de la Bruxelles, astfel încât, anul 2021 să fie un an câştigător pentru Arad. Cei de aici au apreciat numărul mare de oameni prezenţi şi personalităţile care au venit, personalităţi care, sperăm, o să ne sprijine. Din punctul meu de vedere, e un succes. Legătura noastră, a Aradului, este foarte strânsă cu Europa. De fapt, putem spune clar, că Arad înseamnă o Europa în miniatură, atât din punct de vedere al valorilor, cât şi din punct de vedere al exerciţiului democratic”.

Iosif Matula, europarlamentar:

“Primele reacţii au apărut deja. Pentru invitaţi a fost o supriză totală. Toţi au spus că vor mai multe amănunte. Am colegi şi colege din Parlamentul European, cărora, garantat, în zilele care vor veni, pe lângă subiectele pe care le vom dezbate, la şedintele comune, le voi povesti şi mai multe despre oraşul Arad. Oamenii care lucrează aici nu fac aprecieri de dragul de a aprecia. Ei se exprimă deschis. I-a impresionat foarte mult filmul care prezintă oraşul Arad. Au văzut nişte imagini de oraş cu adevărat european. E un start bun, e un început pe care trebuie, însă, cu foarte multă atenţie să-l ducem mai departe”.

Mihai Răzvan Ungureanu, senator:

“Participarea Aradului la această competiţie este, în primul rând, o investiţie pe care trebuie să o privim în toate aspectele ei, şi economic, şi cultural, şi social, şi, de ce nu, politic. A afişa un asemenea profil înseamnă a deveni atractiv, semificativ, pentru toate comunităţile urbane şi, în general, pentru cetăţenii europeni. Aceste demers înseamnă o prezenţă culturală diversă şi garantează pieţei Aradului o geografie, geografia punctelor de interes în Uniunea Europeană, în care sunt mulţi actori importanţi. Din momenul acesta, oraşul se poate dezvolta pe dimensiunea regională. Suntem la începutul unui drum şi drumul e greu şi succesul nu e garantat de o singură acţiune, deşi este remarcabil ceea ce s-a întâmplat astăzi. Succesul necesită energie pe termen lung, un maraton pe care autorităţile şi oamenii politici trebuie să-l alerge, ca să poată ajunge la sfârşit. Dar, ceea ce merită într-adevăr subliniat este că maratonul este mult mai important decât finalul, pentru că acesta va genera o emulaţie între autorităţi şi între cetăţeni, între administratori şi oamenii politici, indiferent de culoare, de interesul personal, de natura angajamentului personal”.

Cristian Preda, europarlamentar:

“În Parlamentul European avem nevoie de prezentarea României, de prezentarea a ceea ce România are mai bun. Nu sunt foarte mulţi colegi din România care să fi făcut acest gest şi evenimentul pe care-l găzduim astăzi este unul deosebit. Mi-a plăcut că s-a insistat asupra diversităţii culturale, ca o dimensiune importantă a Aradului. E, de asemenea, de salutat ambiţia de a deveni peste mai puţin de un deceniu capitală culturală europeană, pentru că toate argumentele sunt în favoarea Aradului pentru o asemenea candidatură. Lucru cu care fiecare român va putea să se mândrească. Sunt aici colegi din mai multe ţări, din grupul nostru politic şi din alte grupuri politice, toată lumea e bucuroasă să descopere Aradul sau să redescopere Aradul, pentru că sunt oameni care ştiau câte ceva despre acest loc şi datorită domnului Matula, care este un om foarte ataşat, un om cu prezenţă sută la sută în Parlamentul European, care vorbeşte, deje, de mult despre Arad, aici”.

text&foto: actualitati-arad.ro

AICI FOTO DE LA PROMOVAREA ARADULUI

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare