VEZI când vor circula arădenii cu tramvaiele Imperio

Publicat de actualitati-arad in 13 Jun, 2014 | Parerea ta

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrimul tramvai Imperio va fi pus în circulație în municipiul Arad la începutul anului viitor, urmând ca în cursul anului 2015 să mai fie puse în exploatare alte cinci garnituri.

În cursul zilei de vineri a fost semnat contractul prin care municipalitatea va achiziționa 6 tramvaie Imperio, construite la Fabrica de Tramvaie din cadrul SC Astra Vagoane Călători SA.

Valoarea contractului pentru achiziția celor șase tramvaie este de 8,3 milioane de euro. „La Arad, fiind oraşul nostru, preţul este doar cel de producţie. Noi nu am vrut profit, ci să oferim un mijloc de transport modern locuitorilor oraşului Arad”, a spus Valer Blidar, proprietarul grupului de firme Astra Vagoane Călători Arad.

Conform contractului, compania va trebui să livreze primul tramvai în 33 de săptămâni de la semnare, iar următoarele 5 tramvaie vor fi livrate în 42 de săptămâni.

„Tramvaiul va fi unul particularizat, făcut special pentru municipiul Arad. Va avea 27 metri lungime, va circula cu o viteză de 70 km la oră, va avea 40 de locuri pe scaune şi 160 de locuri în picioare, va avea cel mai redus consum, adică 0,64 KW/km. Tramvaiul va avea şi o zonă destinată persoanelor cu handicap”, a precizat Mihai Chepeţan, director în cadrul Astra Vagoane Călători.

Durata de utilizare a tuturor echipamentelor mecanice şi electrice este de minimum 30 de ani de funcţionare, iar toate echipamentele şi componentele trebuie să atingă performanţa de funcţionare pe 600.000 km.

Valer Blidar a afirmat că semnarea acestui contract este „de mare importanţă“, având în vedere că fabrica a pierdut şase licitaţii, deoarece nu a putut demonstra că tramvaiul este în circulație în vreun oraș.

„În urmă cu doi ani am achiziţionat o licenţă de la Siemens pentru un produs de top, care să aibă cel mai mic consum de energie, să ofere cele mai moderne condiţii de transport şi să aibă cea mai ieftină mentenanţă. Am realizat produsul, l-am omologat, dar, din păcate, nu l-am putut vinde pentru că la toate licitaţiile trebuia să dovedim că tramvaiul circulă, deşi normele UE prevăd că el poate să fie vândut dacă este omologat. De azi, ne vom putea prezenta produsul la toate licitaţiile şi vom reuşi să demonstrăm că este de top“, a afirmat Valer Blidar.

Conducerea Companiei de Transport Public Arad a menționat că actualele tramvaie aflate în circulație în municipiu au un consum de 2 KW/hm în timpul verii, iar iar iarna ajunge la 3 KW/km.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a spus că prin semnarea acestui contract se încheie o „investiţie mare“, care a constat în reabilitarea transportului urban în municipiu, cu fonduri de la BERD.

„Când am început reabilitarea liniilor de tramvai cu bani de la BERD, toată lumea s-a întrebat de ce este necesară acea investiţie. Atunci, odată cu modernizarea liniilor de tramvai, achiziţia de tramvaie noi a devenit o necesitate. În perioada 2014-2020 vom continua să modernizăm infrastructura şi avem în calcul achiziţia de tramvaie noi cu fonduri europene”, a afirmat Gheorghe Falcă.

Contractul pentru achiziția de tramvaie noi a fost atribuit companiei SC Astra Vagoane Călători SA, în urma procedurii de licitație care s-a desfăşurat în conformitate cu politicile şi regulile BERD privind achizițiile, sub îndrumarea și supravegherea departamentului de achiziții a Băncii și pe baza aprobării acesteia, în două etape.

În prima etapă au prezentat oferte două firme: SC Astra Vagoane SA, România, respectiv Pojazdy Szynowe Pesa, Polonia, ambele calificându-se pentru etapa următoare. În etapa a doua s-a solicitat depunerea ofertei financiare și a ofertei tehnice finale. În această etapă a fost depusă o singură ofertă de către SC Astra Vagoane SA.

Primăria Arad a contractat al treilea împrumut de la BERD, în valoare de 20 milioane euro, care va fi folosit pentru achiziţia a 6 tramvaie, reabilitarea infrastructurii depoului principal şi implementarea unui sistem e-tiketing de vânzare a biletelor de tramvai.

Creditul are o perioadă de garanţie de 3 ani şi o perioadă de rambursare de 13 ani, având cea mai mică dobândă dintre toate creditele accesate Primărie.

DSC_0247-1

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare