Valentin Voicilă le-a vorbit elevilor despre Revoluția din ‘89

Publicat de actualitati-arad in 28 Nov, 2014 | Parerea ta

valentin voicilaGALERIE FOTO „Dacă ar fi s-o iau de la capăt după 25 de ani, aş face acelaşi lucru. Pentru mine, Valentin Voicilă, este mai importantă libertatea decât pâinea multă, frigiderul plin, banii în cont”, a spus liderul Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Arad, actorul Valentin Voicilă, la o întâlnire cu elevii.

Valentin Voicilă, alături de publicistul Emil Şimăndan, au fost invitaţii celei de-a doua conferinţe „Arad. Revoluție. 25”, organizată, vineri, de Asociația „Arad Capitală Europeană a Culturii 2021“ la Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta”, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la Revoluția din 1989.

Voicilă a rememorat în faţa a zeci de elevi momentele pe care le-a trăit în urmă cu 25 de ani, în luna decembrie, când arădenii au ieşit în stradă pentru a cere libertate, democraţie şi o viaţă mai bună.

„Cei care au murit acum 25 de ani nu au murit numai pentru ei înşişi. Au murit şi pentru cei care vor veni. O jertfă are valoare în timp. Misiunea mea de astăzi este să aduc în prezent o jerftă de acum 25 de ani, iar generaţia tânără are misiunea să o ducă mai departă. Eu sunt o verigă către cei care au fost în stradă şi au murit pentru libertate şi cei care sunt acum şi nu ştiu ce s-a întâmplat”, a spus Valentin Voicilă.

Acesta a mai afirmat că, deşi au trecut 25 de ani de la Revoluţie, emoţiile care îl încearcă sunt la fel de puternice ca şi atunci.

„Dacă ar fi s-o iau de la capăt după 25 de ani, aş face acelaşi lucru. Pentru mine, Valentin Voicilă, este mai importantă libertatea decât pâinea multă, frigiderul plin, banii în cont. Libertatea unui om înseamnă dreptul de a zbura şi de a visa. Libertatea unui om înseamnă a călători, a vedea, a trage concluzii, a vota. A fi liber înseamnă a nu fi constrâns de unul şi de altul. A fi liber înseamnă a fi creaţia lui Dumnezeu în acţiune”, a mai spus Valentin Voicilă.

În timpul întâlnirii de la Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta”, Valentin Voicilă le-a mai vorbit elevilor şi despre perioada comunistă, despre greutăţile şi neajunsurile acelor vremuri.

„Înainte de Revoluţie, în casele noastre era frig. Eu aveam un perete al casei cu gheaţă. Nu aveam lapte, nu aveam curent, nu aveam programe TV, decât două ore pe zi, în care puteam să vedem nebunia, fanatismul şi paranoia soţilor Ceauşescu. Oamenii care veneau la teatru străteau cu căciulile pe cap şi mănuşi pe mâini. Din aceste cauze, dorinţa de libertate era uriaşă”, a spus Valentin Voicilă.

Liderul Revoluţiei de la Arad a mai vorbit şi despre cauzele care au dus la moartea unor oameni în timpul evenimentelor din Decembrie 89.

„Dacă Ceauşescu ar fi acceptat să-şi dea demisia, nu ar fi murit nimeni. În 22 decembrie seara a început o diversiune făcută de profesionişti: un război radio-electronic prin care eram anunţaţi că apa este otrăvită, că vin elicoptere cu arabi. Acei diversionişti au început să tragă din clădirile din centrul oraşului, ceea ce a dus a confuzie în rândul Armatei şi chiar dacă în Arad a fost o zi şi o noapte de proteste, fără să moară nimeni, după aceste diversiuni era ca în iad, era întuneric, se trăgea peste tot, au fost şi morţi”, a povestit Valentin Voicilă.

Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la Revoluţia din Decembrie 89, Valentin Voicilă va lansa un volum de poeme intitulat „Arad”, pe care l-a dedicat fiicei sale, Maria Margareta, care în acea perioadă avea un an şi jumătate şi se juca printre soldaţii înarmaţi care păzeau casa în care locuia liderul revoluționarilor de la Arad.

La rândul său, ziaristul Emil Şimăndan le-a spus, vineri, elevilor că a scris opt cărţi despre Revoluţia din Decembrie ‘89, în unele dintre ele fiind prezentaţi „tinerii nevinovaţi“, cu vârste diverse, care au murit la Arad.

Seria de evenimente dedicate aniversării a 25 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989 și organizate de Asociația „Arad Capitală Europeană a Culturii 2021“ va continua şi săptămâna viitoare.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare