Un pistol care a aparţinut exploratorului James Cook, vândut cu 227.000 de dolari

Publicat de actualitati-arad in 15 Feb, 2013 | Parerea ta

james cookUn pistol care a aparţinut căpitanului britanic James Cook, primul explorator care a revendicat Australia pentru Marea Britanie, în urmă cu aproape două secole şi jumătate, a fost vândut, joi, la licitaţie cu suma de 219.000 dolari australieni (227.100 dolari americani).

Acest pistol din bronz – un model Continental Flintlock -, tocul său şi butoiaşul cu 13 gloanţe, fabricate de manufacturierul olandez Godefroi Corbau Le Jeune la începutul secolului al XVIII-lea, avea un preţ estimativ cuprins în intervalul 100.000 de dolari australieni – 200.000 de dolari australieni (105.000 dolari americani – 210.000 dolari americani), informează Reuters.

Puţine obiecte care au aparţinut celebrului explorator, care a revendicat Australia pentru Marea Britanie în 1770, au rezistat până în zilele noastre. Unul dintre aceste obiecte este acest pistol – care a fost lăsat moştenire în familia Cook de la o generaţie la alta. El reprezintă şi un simbol al legăturii dintre exploratorul britanic şi continentul australian, au declarat reprezentanţii casei Leski Auctions, organizatoarea licitaţiei.

James Cook a ajuns pe coasta australiană în aprilie 1770, devenind primul european care atingea coasta estică a insulei, după ce alcătuise harta Noii Zeelande. În august 1770, el a înfipt drapelul britanic în solul Insulelor Possession, aflate în nordul provinciei australiene Queensland.

James Cook a organizat apoi alte două expediţii de explorare în Pacific şi a fost ucis în Hawaii în 1779.

Pistolul său a rămas în posesia familiei Cook vreme de peste 200 de ani, înainte de a fi achiziţionat de fostul primar al oraşului Melbourne, Ron Walker, la o licitaţie organizată în 2003 în oraşul Edinburgh.

sursa: mediafax.ro

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din International

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare