Ziarul electronic al arădenilor

Un nou protest pentru salvarea Parcului „Eminescu“

parcGALERIE FOTO Peste 150 de persoane au participat, sâmbătă, la o nouă acțiune de protest împotriva inițiativei municipalității de a amenaja un pasaj subteran și o parcare în zona Parcului „Mihai Eminescu“ din municipiul Arad.

Acțiunea s-a desfășurat la Crucea Martirilor din Parcul „Mihai Eminescu“, printre cei prezenți fiind reprezentanți ai asociaților și organizațiilor civice, arhitecți, peisagiști, medici, profesori, elevi, pensionari.

Participanţii la cea de atreia acțiune de protest au afișat pancarde cu inscripţii precum „Nu parcare! Doar parc!”, „Pe lângă plopii fără soţ adesea am trecut/Dar ca primar i-am tăiat toţi, parcare am făcut!”, „Şah-mat la parcare”, „Nu parcaţi pe locul lui Eminescu”, „Aradul nu are nevoie de o parcare acolo unde parc are!”, „O bicicletă în plus, egal un autoturism în minus”.

Organizatorii protestului au cerut Primăriei şi Consiliului Local să anuleze licitaţia pentru întocmirea Studiului de Fezabilitate pentru proiectul „Regenerarea urbană zona Enescu – Palatul de Justiţie din municipiul Arad”.

„Am solicitat Primăriei să întrunească de urgență Consiliul Local Municipal şi să elimine cele două amendamente introduse abuziv în Planul Urbanistic Zonal, care a fost votat anul trecut, şi, în acelaşi timp, să anuleze licitaţia pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate privind amenajarea unei parcări în parc. Deşi au trecut trei săptămâni, nimic din toate acestea nu s-a întâmplat. (…) Proiectul, momentan, este în stand-by, dar pericolul există. Până când Primăria nu o să facă cele două lucruri pe care le-am solicitat noi, oricând acest proiect va putea să fie implementat. Un caz asemănător s-ar putea întâmpla în faţa Colegiului Naţional «Moise Nicoară», unde primarul doreşte să facă o parcare la cota actuală a terenului de sport. Obserbăm o tendiţă de îngropare a istoriei Aradului şi a acestei zone deosebite”, a spus, în faţa celor prezenţi, Sebastian Bulumac, unul dintre organizatorii protestului.

La rândul său, Adela Cristea, reprezentantă a Asociaţiei „Mişcarea Arădeană” a afirmat că Parcul „Eminescu“ face parte din istoria Aradului şi nu trebuie să fie distrus. Adela Cristea a anunţat, societatea civilă, va organiza diverse evenimente cultural-sportive în Parcul „Eminescu“.

„Aradul plânge în aceste zile, pentru că la Filarmonica de Stat e un conflict continuu, clădirea teatrului vechi stă să se dărâme, în oraş au fost demolate patru stadioane. Vă garantez că Parcul «Eminescu» va rămâne aşa cum este. O să organizăm concerte aici şi alte manifestări, la care arădenii să vină cu plăcere. De ce nu sunt invitaţi artiştii de la Filarmonică să concerteze în acest parc? Personal, consider că evenimentele culturale care s-au organizat până acum în oraş au transformat Aradul într-un oraş manelizat”, a spus Adela Cristea.

Asociaţiile care se opun proiectului municipalității au semnat o declaraţie care a fost citită la protest, prin care au cerut întrunirea de urgenţă a Consiliului Local Municipal, pentru anularea licitaţiei pentru studiul de fezabilitate pentru proiectul „Regenerarea urbană zona Enescu – Palatul de Justiţie din municipiul Arad”.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a anunțat, la mijlocul lunii ianuarie, că va retrage proiectul privind amenajarea unui pasaj subteran si a unei parcări în zona Parcului „Eminescu“.

În opinia lui Falcă, proiectul privind regenerarea urbană în zona Palatul de Justiţie – Parcul Eminescu – Malul Mureşului „ar fi oferit soluţii de trafic, atât pietonal, cât şi rutier, după demilitarizarea Cetăţii Aradului“.

Falcă a mai anunțat atunci că va începe o campanie de informare a cetăţenilor în fiecare cartier, la finalul căreia nu exclude organizarea unui referendum pe această temă.

Protestul „Salvați Parcul Eminescu“ este susținut de: Alternativa Civică, Pro Urbe, Mișcarea Arădeană, Respiră Verde, Galeria Oldart, Centrul pentru Studii și Inițiativă Civică, Asociația „Miloș Cristea”, Asociația Krysallis, Sindicatul Artiștilor Interpreți din Filarmonica Arad, ULAL Arad.

CITITI SI: Falcă „a salvat” Parcul „Eminescu”. Protestele continuă

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.