Ziarul electronic al arădenilor

Un nou cutremur a fost înregistrat în județul Arad

cutremurUn cutremur cu o magnitudine de 2,4 grade pe scara Richter a fost înregistrat în zona localităților Galșa-Măderat, acesta fiind al patrulea seism din ultimele șase luni, în județul Arad.

Conform Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a fost înregistrat vineri, la ora 11.07, în zona Șiria-Galșa, la o adâncime de 3 km și a fost localizat manual.

Ultimul cutremur în județul Arad a fost înregistrat în 21 mai, la ora 8.36, în zona Galșa-Măderat, la o adâncime de 1 km. Seismul a avut o magnitudine de 2 grade pe scare Richter.

Un alt cutremur în județul Arad fost înregistrat în dimineața zilei de 11 mai, la ora 9.12 minute, tot în zona Galșa-Măderat, la o adâncime de 3 kilometri, magnitudinea fiind de 2,1 grade pe scare Richter.

De asemenea, în zona Neudorf a fost consemnat un cutremur în seara zilei de 29 februarie, la ora ora 20.35, la 7 kilometri adâncime și a avut o magnitudine de 2.

Vineri au mai fost înregistrate cutremure în județul Buzău (3,8 grade pe scara Richter) și două în Hunedoara (ambele de 2 grade pe scara Richter).

Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie în interiorul Pământului în urma fracturării rocilor supuse tensiunilor acumulate.

Cutremurele din România de origine tectonică se produc de-a lungul unor falii crustale (situate la adâncimi <60 km) sau la adâncimi intermediare (aproximativ între 60 și 200 km adâncime).

Magnitudinea (M) unui cutremur este o mărime adimensională ce caracterizează energia eliberată în focarul unui cutremur sub formă de unde seismic.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *