Un manuscris inedit la Biblioteca Judeţeană Arad

Publicat de actualitati-arad in 04 Oct, 2017 | Parerea ta

Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol” Arad a demarat, recent, procedura de achiziţionare a unui interesant manuscris redactat cu caractere chirilice, în limba română.

Este vorba despre un text literar intitulat „Amorul prin carele sau alunecat, şi sau ofticat Lucreţia din cetatea Suna în Italia din care i sau tras şi moartea”,  cunoscut drept Lucreţia, scris de Ioan Barac în anul 1826 la Braşov.

Lucrarea, nepublicată până acum, a luat drumul Aradului în 1830, când Ioan Barac (1776-1848), scriitor şi cărturar de seamă, reprezentant al Şcolii Ardelene, predă profesorului de la Preparandia arădeană Alexandru Gavra (1797–1884) textul Lucreţiei spre publicare.

Alexandru Gavra nu a mai reuşit publicarea textului nici în următorii ani, iar soarta manuscrisului a rămas necunoscută.

„Întâmplarea fericită face ca astăzi documentul să vină şi să completeze colecţia celor 650 de manuscrise aflate în posesia Bibliotecii Judeţene Arad. Pe lângă manuscrise, Biblioteca „Alexandru D. Xenopol” mai deţine peste 20.000 de cărţi vechi şi bibliofile de valoare patrimonială din secolele XV –XIX. Invităm pe această cale oamenii de carte şi cercetătorii arădeni să consulte şi să se aplece asupra manuscrisului, în vederea publicării acestuia” a declarat Adriana Czibula, bibliotecar Secţia Colecţii Speciale.

Dr. Doru Sinaci, directorul Bibiliotecii arădene, a precizat că „ne propunem să valorizăm zestrea extraordinară de carte rară pe care o deține Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, să o îmbunătățim și să o punem la dispoziția arădenilor într-o formă cât mai accesibilă”.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Comunicate de presa

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare