Un arădean la Campionatul Mondial al tăietorilor de lemne

Publicat de actualitati-arad in 13 Nov, 2014 | Parerea ta

NyamcsukIoan Nyamcsuk, din localitatea arădeană Zădăreni, va face parte din echipa care va reprezenta România la Campionatul Mondial al Tăietorilor de Lemne, care se va desfășura, la sfârșitul acestei săptămâni, la Innsbruck, în Austria.

Alături de Nyamcsuk, România va fi reprezentată la Campionatul Mondial al Tăietorilor de Lemne – Stihl Timbersports de Csongor Nagy, Botond Nagy, Dan Petrescu și Costel Pleș.

Nicolae Nyamcsuk (foto) are 34 ani, este din Zădăreni – Arad și spune că s-a „născut în codrii Maramureșului cu toporul în mână”.

Anul trecut, Nicolae Nyamcsuk a reprezentat România, la individual, la Campionatului Mondial al Tăietorilor de Lemne care s-a desfășurat la Stuttgart, iar în urmă cu doi a fost în echipa care a reprezentat România la Lillehammer, în Norvegia.

Echipa României se află în grupă cu Cehia, Ungaria, Polonia și Turcia, în competiție intrând 23 de țări. La probele de individual, România va fi reprezentată de campionul național Csongor Nagy (26 ani), din Bihor.

La evenimentul de la Innsbruck sunt așteptați peste 10.000 de spectatori pe parcursul celor două zile. Vineri va avea loc competiția pe echipe, iar sâmbătă cea la individual.

Probele de concurs la care se vor întrece participanţii la mondiale sunt: Tăierea cu joagărul, Tăierea orizontală, Tăierea cu motoferăstrăul Stihl MS661, Tăierea verticală şi Tăierea la înălţime.

La competiția individuală, la probele menționate mai sus se adaugă una dintre cele mai spectaculoase încercări şi anume Tăiere cu „Hot saw”, un super motoferăstrău care are puterea unui autovehicul şi este manevrat de un singur om. Cu 60 de cai putere şi o viteză a lanţului de 240 km/h, super motoferăstrăul care taie trei felii dintr-un buştean în mai puţin de 8 secunde va fi mânuit pe Olympiahalle din Innsbruck de Csongor Nagy.

Premiile din acest an se ridică la 60.000 de euro, din care 28.000 de euro reprezintă fondul de premiere pentru competiția de individual, acesta fiind repartizat gradual, în funcție de rezultate, până la locul 12.

România are de 5 ani o echipă naţională de tăietori de lemne, care o reprezintă la competiţiile internaţionale.

Din această echipă fac parte atleţii care se califică pe plan naţional, la competiţiile care au loc pe parcursul anului. Primul Campionat Național al Tăietorilor de Lemne, Stihl Timbersports a avut loc în iunie 2010 la București, anul acesta fiind organizat la Arad.

Disciplina tăietorilor de lemne îşi are rădăcinile în Australia secolului XIX. În trecut, competiţiile de tăiere a lemnului aveau loc între forestieri pentru a stabili cel mai bun dintre ei la nivel local. De-a lungul timpului aceste „încercări de forţă” s-au transformat într-o concurs desfăşurat la un nivel atletic înalt.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare