Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE: Un adolescent a murit din cauza unor complicaţii cauzate de rujeolă

spital-aradUn adolescent în vârstă de 15 ani din judeţul Arad, bolnav de rujeolă, a murit, joi, în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe, ca urmare a complicaţiilor apărute, acesta fiind al treilea caz de deces din judeţ cauzat de complicaţii ale bolii.

Adolescentul din comuna Covăsânţ, judeţul Arad, a fost internat în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad în data de 16 octombrie, la secţia ATI, din cauza stării grave în care se afla.

„Este vorba despre un copil de 15 ani cu o boală congenitală de tezaurizare, deci o boală genetică, care are un defect genetic de utilizare a unor structuri ale organismului şi se depozitează nişte substanţe în creier, ficat, inimă, splină (…) deci organismul este cu o suferinţă cronică, cu tulburări de dezvoltare somatică, psihică şi fizică. A făcut rujolă, nişte verişori de-ai lui au avut rujeolă, a făcut şi el, a evoluat la domiciului timp de şapte zile, în a şaptea zi a făcut o complicaţie pulmonară, o bronhompeumonie, iar pe terenul acesta cu deficit imunologic a făcut insufiecienţă respiratorie”, a declarat şeful secţiei Pediatrie 3 din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, prof.dr. Dorin Lazăr.

Adolescentul a primit tratament, dar starea s-a s-a agravat. „Luni după-amiază a făcut primele stopuri respriatorii. A fost transferat la ATI, intubat şi tratat până joi la ora 8.40, când a murit. Problema a fost rujeola cu mecanisme de blocare a imunităţii şi care a evoluat pe fondul bolii congenital“, a spus prof. dr. Dorin Lazăr.

La spital a fost nevoie, joi, de intervenţia jandarmilor, deoarece familia adolescentului s-a manifestat agresiv.

Direcţia de Sănătate Publică Arad urmează să dechidă o anchetă internă în acest caz la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

sursa: Mediafax

UPDATE

Precizările Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad

Referitor la articolul apărut în presă cu privire la decesul unui pacient de 15 ani internat în 16.10.2016, ora 19.00, la Secția Boli Infecțioase Copii.

Decesul copilului s-a produs în urma unei complicatii de tip bronhopneumonie formă gravă post rujeolică pe un teren cu multiple tare, secundare unei boli congenitale metabolice de tezaurizare Niemann Pick (care afectează întreg organismul, creier, cord, ficat, splină etc.) cu apariția unui retard psihosomatic marcat.

Pe acest teren a existat un contact rujeolic dintr-un focar familial (verișori). În ziua a 7-a de evoluție a rujeolei, la domiciliu, a apărut o complicație gravă de tip bronhopneumonie cu insuficiență respiratorie marcată care de la internare s-a agravat până la instalarea unui stop respirator cu acidoză respiratorie și metabolică, la 11 ore de la internare.

În urma evoluției agravate, pacientul a fost transferal la ATI I, intubat și ventilat sub tratament complex cu antibiotice, hidroelectrolitice, acidobazice etc.

Decesul s-a produs in a 4-a zi de la internare, 20.10.2016, ora 08.40. Fiind un caz cunoscut cu boală cronică și teren imunitar tarat, familia a refuzat necropsia și a solicitat, printr-o cerere scrisă și semnată, scutirea de autopsie.

Biroul de Presă al SCJU Arad

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *