Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE 2: Turci acuzați de spionaj, prinși la Arad

turci-parchet4Doi cetățeni turci, căutați pentru infractiuni extrem de grave, au fost retinuți la Arad și dusi în arest la Timișoara, sub escorta polițiștilor de la trupele speciale de intervenție.

Conform opiniatimisoarei.ro, cei doi bărbați, unul de 40 și celălalt de 42 de ani, au intrat în România în urma cu 3 zile, venind cu avionul din Turcia, pe aeroportul Otopeni. Apoi s-au îndreptat spre Arad.

Amândoi erau dați în urmărire internaționala prin Interpol, pe numele lor fiind emise mandate de arestare.

Autoritățile turce îi căutau pentru infracțiuni asimilate spionajului, cum ar fi violarea secretului corespondenței, interceptări ilegale și altele.

Cetățenii turci au fost duși la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, urmând să fie prezentați judecătorilor pentru confirmarea mandatelor de arestare internaționale.

Cei doi turci urmează să fie extradați.

UPDATE

IPJ Arad a informat, vineri, că cei doi bărbaţi erau urmăriţi internaţional de autorităţile judiciare din Turcia pentru comiterea infracţiunilor de evadare, asociere în vederea comiterii de infracţiuni şi infracţiuni informatice

Ei au fost depistaţi în urma cooperării cu Biroului Naţional Interpol – Inspectoratului General al Poliţiei Române, în timp ce încercau să iasă din ţară.

„La data de 5 februarie, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului Naţional Interpol – Inspectoratului General al Poliţiei Române, au fost depistaţi de către poliţiştii de frontieră, în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, doi bărbaţi, de cetăţenie turcă, în vârstă de 40 şi 42 de ani. Cei doi erau urmăriţi internaţional de autorităţile judiciare turce, întrucât Înalta Curte din Ankara emisese pe numele lor mandate de arestare preventivă, pentru săvârşirea infracţiunilor de evadare, asociere în vederea comiterii de infracţiuni şi infracţiuni informatice“, se menționează într-o informare a IPJ Arad.

Conform sursei citate, în cauză, s-a cooperat cu Interpol Ankara, prin intermediul Biroului Naţional Interpol Bucureşti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Vineri, poliţiştii i-au condus pe cei doi turci la Curtea de Apel Timişoara, care a dispus arestarea provizorie a acestora, pe o perioadă de 29 de zile, în vederea extrădării.

În cauză s-a beneficiat de sprijinul S.R.I.

UPDATE 2

Cei doi cetăţeni turci sunt acuzați că au montat un dispozitiv de interceptare a conversaţiilor în biroul lui Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei.

O instanţă din Istanbul a emis miercuri mandate de arestare pe numele a trei indivizi suspectaţi că au montat un microfon în biroul lui Erdogan în timp ce deţinea funcţia de prim-ministru al Turciei.

“Doi dintre fugari au fugit iniţial în Croaţia şi Ungaria, dar apoi au fost arestaţi la trecerea prin România”, a declarat preşdintele Erdogan vineri, la o întâlnire cu oameni de afaceri în oraşul Bursa.

“Procedurile pentru extrădare au fost iniţiate; vor fi aduşi în Turcia cât mai rapid”, a spus Erdogan.

Cei trei indivizi daţi în urmărire sunt acuzaţi de interceptarea comunicaţiilor unor oficiali, încălcarea vieţii private şi apartenenţă la o organizaţie ilegală.

Cei trei sunt suspectaţi de apartenenţă la mişcarea condusă de clericul musulman Fetullah Gulen, un adversar al lui Erdogan acuzat de conspiraţie în vederea înlăturării preşedintelui Turciei. Influentul cleric musulman, care are o reţea de companii în domeniile bancar, educaţional şi media, trăieşte de 15 ani în exil, în statul american Pennsylvania.

Fethullah Gulen este în conflict deschis cu Recep Tayyip Erdogan de peste un an, după ce fostul premier devenit preşedinte l-a acuzat că se află la originea unei anchete de corupţie împotriva sa.

Regimul Erdogan a iniţiat o campanie care vizează companii, în special din domeniul media, care fac parte din sistemul coordonat de Fethulah Gullen.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.